Avertisment fără perdea al BNR: Existenţa unui pachet credibil de consolidare bugetară este crucială pentru România

mugur isarescu
Inquam Photos / Octav Ganea

BNR a decis vineri menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an. Mișcarea, anticipată de analiști, este conformă realității din România: criză bugetară, criză politică, nevoia stringentă de a lua măsuri nepopulare.

„Existenţa unui pachet credibil de consolidare bugetară este crucială”, după cum explică banca centrală în comunicatul oficial în care explică decizia de menținere a dobânzii-cheie. 

Potrivit băncii centrale, incertitudini şi riscuri mari decurg din evoluţia viitoare a preţurilor energiei şi alimentelor, corelată în mare măsură cu mişcarea cotaţiilor materiilor prime, precum şi din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate.

Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2025, document ce încorporează datele şi informaţiile disponibile până la data de 30 aprilie 2025.

Potrivit prognozei din Raport, rata anuală a inflaţiei îşi va prelungi evoluţia fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază şi al expirării schemei de plafonare a preţului la energia electrică. Ea va descreşte apoi, timp de patru trimestre, pe o traiectorie semnificativ mai ridicată decât cea din prognoza precedentă, coborând abia în trimestrul I 2026 şi doar marginal sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând ulterior relativ constantă”, arată raportul BNR.

Citește și
schimb valutar, euro peste 5 lei
Ușoară revenire a cursului. Cotația oficială anunțată la început de săptămână de BNR

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Descreşterea va avea ca resorturi efecte de bază dezinflaţioniste şi influenţe venite din decelerarea creşterii preţurilor importurilor, precum şi din ajustarea descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt - pe o traiectorie mai ridicată totuşi decât în proiecţia precedentă , alături de manifestarea cu un decalaj de timp a efectelor dezinflaţioniste ale deficitului de cerere agregată, anticipat să se deschidă şi să crească moderat în anul curent şi să se restrângă lent ulterior.

Incertitudini şi riscuri mari decurg din evoluţia viitoare a preţurilor energiei şi alimentelor, corelată în mare măsură cu mişcarea cotaţiilor materiilor prime, precum şi din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potenţial impact semnificativ asupra preţurilor internaţionale ale unor bunuri intermediare şi finale.

Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern, date fiind, pe de o parte, execuţia bugetară din primele trei luni ale anului, iar, pe de altă parte, cerinţa consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum şi cu procedura de deficit excesiv.

Existenţa unui pachet credibil de consolidare bugetară este crucială, inclusiv din perspectiva nevoii de corecţie ordonată a dezechilibrului extern, precum şi prin implicaţiile asupra accesibilităţii şi costului finanţării sectorului public şi a celui privat.

Totodată, absorbţia şi utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt esenţiale pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale consolidării bugetare şi ale conflictelor geopolitice/comerciale, precum şi pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice.

Incertitudini şi riscuri mari la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, provin din mediul extern, în condiţiile prelungirii războiului din Ucraina şi a situaţiei din Orientul Mijlociu, dar mai cu seamă în contextul incertitudinii şi efectelor potenţial generate de politica comercială a SUA şi de măsurile adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale şi al comerţului internaţional.

Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

Rata anuală a inflaţiei s-a redus la 4,86% în martie 2025, de la 5,02% în februarie, ca urmare a ieftinirii combustibililor şi energiei, al cărei impact l-a devansat pe cel generat de accelerarea creşterii preţurilor alimentelor.

Pe ansamblul trimestrului I 2025, rata anuală a inflaţiei s-a redus mai puţin decât s-a anticipat, de la nivelul de 5,14% atins în decembrie 2024, în condiţiile în care scăderile de dinamică consemnate în acest interval pe segmentele combustibili şi produse din tutun, împreună cu cele de la nivelul subcomponentelor non-alimentare ale inflaţiei de bază, au fost contrabalansate parţial ca impact de accelerarea creşterii preţurilor energiei, preţurilor administrate şi a preţurilor alimentelor procesate.

La rândul ei, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a reluat descreşterea în trimestrul I 2025 într-un ritm mai lent decât cel previzionat, coborând în martie la 5,2%, de la 5,6% la finele anului 2024.

În sensul descreşterii au continuat să acţioneze efectele de bază dezinflaţioniste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare şi scăderea dinamicii preţurilor importurilor, în timp ce influenţe notabile de sens opus au venit din majorarea cotaţiilor unor mărfuri agroalimentare, precum şi din transferarea treptată asupra unor preţuri de consum a costurilor salariale crescute, inclusiv pe fondul cotelor ridicate ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt.

În luna aprilie 2025, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 4,85%, în contextul influenţelor divergente venite, pe de o parte, din noile scăderi de dinamică consemnate pe segmentele combustibili şi produse din tutun, precum şi la nivelul subcomponentelor non-alimentare ale inflaţiei de bază, şi, pe de altă parte, din continuarea accelerării creşterii preţurilor alimentelor şi a preţurilor energiei, inclusiv pe seama unui efect de bază nefavorabil.

Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut în aprilie 2025 la 4,9%, de la 5,5% în decembrie 2024.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC s‑a redus la 5% în aprilie, de la 5,6% în decembrie 2024. La rândul ei, rata medie anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC a scăzut în aprilie 2025 la 5,3%, de la 5,8% în decembrie 2024.

Datele preliminare indică o stagnare a activităţii economice în trimestrul I 2025, faţă de avansul uşor anticipat în februarie, precum şi scăderea dinamicii anuale a PIB la 0,2%, de la 0,5% în trimestrul IV 2024, în condiţiile unor evoluţii mixte la nivelul componentelor cererii agregate şi al sectoarelor majore, după cum sugerează indicatorii cu frecvenţă ridicată.

BNR a menținut dobânda-cheie la 6,50% din cauza crizei politice și bugetare

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat.

De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, dar și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Banca centrală a decis anul trecut, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, și în luna august la 6,5% pe an.

Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.

Articol recomandat de sport.ro
"Pe Nicuşor Dan îl suspendăm!" Război total între Simion și Becali! Liderul AUR îl face „Iudă” pe patronul FCSB
"Pe Nicuşor Dan îl suspendăm!" Război total între Simion și Becali! Liderul AUR îl face „Iudă” pe patronul FCSB
Citește și...
Cât ar fi fost nevoită să sacrifice BNR din rezerva valutară pentru a bloca prăbușirea leului
Cât ar fi fost nevoită să sacrifice BNR din rezerva valutară pentru a bloca prăbușirea leului

Cursul valutar pare că s-a stabilizat pentru moment. Euro este și marți puțin sub 5 lei și 10 bani. Însă, pentru a apăra leul, Banca Națională a plătit scump săptămâna trecută.

Ușoară revenire a cursului. Cotația oficială anunțată la început de săptămână de BNR
Ușoară revenire a cursului. Cotația oficială anunțată la început de săptămână de BNR

După ce săptămâna trecută cursul a ajuns la 5,11 lei pentru un euro, după ce a depășit pentru prima dată pragul psihoilogic de 5 unități per euro, leul pare a fi într-o ușoară revenire de formă, a anunțat luni BNR.

Cursul valutar BNR, astăzi 8 mai 2025. Cât a ajuns EURO în a treia zi peste 5 lei
Cursul valutar BNR, astăzi 8 mai 2025. Cât a ajuns EURO în a treia zi peste 5 lei

Euro continuă să se aprecieze față de leu, atingând un nou maxim în cursul valutar anunțat de Banca Națională a României pentru ziua de 8 mai 2025.

 

Bloomberg: Cea mai puternică scădere a leului românesc din 2009 reprezintă un test pentru BNR
Bloomberg: Cea mai puternică scădere a leului românesc din 2009 reprezintă un test pentru BNR

Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume se confruntă cu cea mai gravă criză de piață din România de la criza financiară globală, după ce sprijinul crescut pentru extrema dreaptă a dus la căderea guvernului, scrie Bloomberg.

Continuă tensiunile pe piața valutară. Cursul a depășit 5,1 pe interbancar. Care e „oficialul” anunțat acum de BNR
Continuă tensiunile pe piața valutară. Cursul a depășit 5,1 pe interbancar. Care e „oficialul” anunțat acum de BNR

Marți, pentru prima dată, cursul valutar a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Deprecierea nu a fost mare, dar semnalul pentru investitori și piețe a fost unul puternic. Miercuri, cursul oficial a ajuns la 5.0991.

Recomandări
UE înțelege problemele prin care a trecut România și ne dă o nouă traiectorie de ajustare. „Suntem o țară problemă”
UE înțelege problemele prin care a trecut România și ne dă o nouă traiectorie de ajustare. „Suntem o țară problemă”

Statele membre ale Uniunii Europene au constatat oficial că țara noastră nu a luat măsurile promise pentru a reduce deficitul bugetar uriaș.  

Ilie Bolojan, desemnat prim-ministru al României. „Voi urmări trei direcții”
Ilie Bolojan, desemnat prim-ministru al României. „Voi urmări trei direcții”

După trei săptămâni de negocieri intense pentru găsirea premierului, președintele Nicușor Dan l-a desemnat pe Ilie Bolojan drept responsabil pentru scoaterea țării din criza economică.  

Salarii uriașe în companii de stat cu datorii. Directorul STB încasează 12.000 € pe lună, după o creștere de 4 ori în 2 ani
Salarii uriașe în companii de stat cu datorii. Directorul STB încasează 12.000 € pe lună, după o creștere de 4 ori în 2 ani

Deși România cheltuiește mai mult decât își permite, în sistemul public responsabilii nu opresc risipa de bani.