"Blestemul" averii lui Dinu Patriciu. Ce risc isi asuma mostenitorii daca vor accepta succesiunea
Dinu Patriciu, a lasat in urma, o avere uriasa, pentru care se vor lupta, sotia de care n-a mai apucat sa divorteze, fetele sale, dar si femeia care i-a stat alaturi, in ultimii ani, si care ii stie, multe dintre secrete.
Patriciu a lasat si un proces rasunator - dosarul Rompetrol - in care a fost achitat, in prima instanta, dar care ar putea duce, in final, la confiscari ce vor fi suportate de mostenitori.
Dinu Patriciu a trait cea mai terifianta experienta in mai 2005 atunci cand si-a petrecut o noapte in arestul politiei. Procurorii DIICOT l-au retinut in dosarul Petromidia, in care era acuzat de inselaciune, spalare de bani si delapidare.
Omul de afaceri a petrecut, atunci, 40 de ore in arest, insa a fost eliberat din ordinul judecatorilor. A batut drumul la Parchetul General de mai multe ori, impreuna cu o armata de avocati platiti regeste.
Procurorii au rupt ancheta in doua si un an mai tarziu, l-au trimis in judecata pe Patriciu pentru delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital. El a fost achitat, in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, in anul 2012, iar dosarul se judeca si in prezent la Curtea de Apel Bucuresti.
O alta parte a investigatiei este legata de modul in care a preluat compania petroliera a statului, dar si de faptul ca ar fi pus mana ilegal pe 85 de milioane de dolari dintr-un contract de exploatare in Libia. N-a mai apucat sa fie judecat si pentru aceste acuzatii, insa in ambele situatii procedurile pot continua impotriva mostenitoarelor sale: sotia si fiicele sale din prima casatorie.
Daca vor accepta succesiunea de pe urma defunctului miliardar, Dana, Ana si Maria Patriciu vor deveni automat parti in procesele penale lasate in urma de Dinu Patriciu. O decizie defavorabila a judecatorilor le va putea obliga sa suporte plata despagubirilor din ceea ce au mostenit.
Oricum procurorii DIICOT au pus mai multe sechestre inca de acum aproape zece ani: pe terenuri, case si conturi.
Dinu Patriciu a cunoscut si postura de victima a statului. Cel putin in procesul cu Serviciul Roman de Informatii care i-ar fi interceptat ilegal telefoanele de acasa si de la birou. In februarie 2011 a castigat definitiv dreptul de a fi despagubit cu 50 de mii de lei.
S-a judecat si cu presedintele Traian Basescu. Patriciu a sustinut ca presedintele Romaniei ar fi palmuit peste fata un copil la Ploiesti in timpul campaniei pentru prezidentiale din 2009. Ambii au deschis procese unul impotriva celuilalt insa in ambele cazuri a castigat presedintele.
Dinu Patriciu a intrat in politica, imediat dupa Revolutie, fiind un liberal convins. A infiintat PNL aripa tanara si a candidat la Primaria Capitalei. A fost si deputat intre 1992 si 1996 dar a decis sa renunte la politica pentru afaceri.