Dinu Patriciu a murit intr-un spital din Londra. Boala care l-a ucis a avut o evolutie exploziva in ultimele 6 luni

×
Codul embed a fost copiat

DINU PATRICIU, arhitect, politician si om de afaceri de succes, care ani de-a randul a fost cel mai bogat roman a murit intr-un spital din Londra.

Dupa ce a supravietuit, acum doi ani, unui transplant de ficat, DINU PATRICIU a pierdut lupta cu o alta maladie: cancerul limfatic. Apropiatii spun ca boala s-a declansat in urma cu 6 luni si a avut o evolutie exploziva. In ultimele clipe, lui Dinu Patriciu i-au fost alaturi, in Anglia, cele doua fete si fratele sau Serban.

"Dinu Patriciu, unul dintre cei mai cunoscuti si influenti intreprinzatori si oameni de afaceri din Romania ultimilor 25 de ani, s-a stins din viata intr-o clinica londoneza. La 3 august implinise 64 de ani. Dinu Patriciu a murit inconjurat de membrii familiei, in urma unei infectii pulmonare, pentru care fusese spitalizat in ultimele zile. Funeraliile vor avea loc in cercul restrins al familiei. (...) Multumim pe aceasta cale tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat si respectat.
Dumnezeu sa-l ierte!", a fost comunicatul transmis de familie.

Reprezentantii spitalului nu au dorit sa faca precizari in legatura cu decesul lui Dinu Patriciu. Il au in grija de cel putin 2 ani, timp in care omul de afaceri si-a facut nenumarate investigatii medicale pentru ca a avut si o grava afectiune hepatica.

Din nefericire, in ultima perioada Dinu Patriciu nu a scapat de necazuri. In sapte ani, averea sa estimata la doua miliarde de dolari, avea sa scada de zece ori, sotia ii cerea divortul si jumatate din bani si proprietati, iar sanatatea sa era din ce in ce mai precara.

Citește și
Dinu Patriciu
Dinu Patricu a refuzat din nou sa se prezinte la IML, pentru a se stabili daca are discernamant
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Surse apropiate familiei spun ca este posibil ca Dinu Patriciu sa fie inmormantat la Londra.

Dinu Patriciu castigase in 2012 lupta cu cancerul, insa unul care se instalase la ficat. A facut atunci un transplant reusit la un spital din Milano. Cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala, reporterii de la cancan.ro il surprinsesera pe miliardar in Italia, pregatindu-se de controlul medical. Apoi, l-au filmat si la Londra, unde Patriciu mersese tot din motive medicale. In imaginile suprinse de paparazzi de la Cancan.ro, omul de afaceri arata afectat de boala care ii distrugea ficatul. Atunci, Patriciu nu a vrut sa dea detalii despre starea lui de sanatate: "Nu doresc sa vorbesc despre viata mea."

Medicul curant al lui Dinu Patriciu, Mihai Voiculescu, a declarat ca Dinu Patriciu a murit la Spitalul Royal Free din Londra, cel mai probabil din cauza unei infectii dupa transplantul de ficat. "Dinu Patriciu a decedat intr-un spital din Londra, cu o posibila infectie posttransplant, fiind exclusa orice culpa medicala. Dinu Patriciu a decedat in Spitalul Royal Free Hospital din Londra, unde mergea frecvent la control pentru monitorizarea starii de dupa transplant", a spus profesorul dr. Mihai Voiculescu, prieten de peste 30 de ani cu omul de afaceri si cel care de peste 20 de ani il ingrijea pentru diverse probleme medicale.

Profesorul Voiculescu a precizat ca problemele hepatice ale lui Dinu Patriciu au aparut in ultimii trei ani, timp in care am facut mai multe investigatii la Spitalul AKH din Viena, la Spitalul Niguarda din Milano, dar si la Londra. "Intrucat starea sanatatii nu era buna, am inceput pregatirea pentru transplant. In urma cu un an si jumatate, Dinu Patriciu a fost supus unei interventii de transplant hepatic in spitalul din Milano. Problemele de serviciu insa l-au determinat sa monitorizeze starea de sanatate intr-un spital din Londra, respectiv Royal Free Hospital", a declarat pentru Mediafax prof. Voiculescu.

El a mai spus ca probabil la Dinu Patriciu au aparut complicatii posttransplant. "Este posibil, pe stare imunologica scazuta sa fi dezvoltat o infectie. Ceea ce pot sa spun este ca a beneficiat de cea mai buna ingrijire si este exclusa orice culpa medicala", a precizat prof. Voiculescu.

Ulterior, dupa transplantul de ficat, Dinu Patriciu a aparut in viata publica din Romania. Arata si se simtea mult mai bine. Avea insa probleme atat cu sotia sa, care ceruse divortul, cat si in afaceri.

Dinu Patriciu era cotat in topul Forbes ca unul dintre primii 5 cei mai bogati romani. El a fost proprietarul companiei Rompetrol pe care a vandut-o acum 5 ani, cazacilor de la Kazmunai Gaz, cu siguranta pentru o suma cu multe zerouri. Dupa aceasta tranzactie, Patriciu a investit in lantul de magazine Mic.ro care insa a intrat in insloventa, dar si in media, nici aici cu mult succes.

El era implicat si in sectorul imobiliar in care detine terenuri si caldiri de birouri. Conform topului Forbes International, Dinu Patriciu avea o avere estimata la 1,5 miliarde de  dolari, in scadere cu 700 de milioane, dupa criza care a lovit Romania.

Cine a fost Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a nascut in 3 august 1950, la Bucuresti si a avut afaceri in domeniul petrolier, bancar si imobiliar. In anul 1990, Dinu Patriciu a devenit membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL. A facut parte din Comisia pentru administratie centrala si locala, amenajarea teritoriului si urbanism si din Comisia pentru echilibru ecologic si protectia mediului.

In legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 si al Partidului Aliantei Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) si a facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (pana in noiembrie 1995) si din Comisia pentru buget, finante si banci (din noiembrie 1995). In 1996, Patriciu a candidat la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93.

 

Dinu Patriciu a fost deputat si in legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor.

Patriciu detinea active imobiliare in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

In anul 2009, Patriciu se afla pe pozitia 397 din 739 de miliardari ai listei Forbes, averea sa fiind estimata la 1,8 miliarde de dolari (1,3 miliarde euro).

FOTO: DINU PATRICIU in 1995

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
In plin proces de divort, Dinu Patriciu a ramas fara avocati.L-ar fi parasit din cauza unor restante
In plin proces de divort, Dinu Patriciu a ramas fara avocati.L-ar fi parasit din cauza unor restante

 Divortul lui Dinu Patriciu se complica. Chiar in ziua in care miliardarul trebuia sa le spuna judecatorilor motivele care au dus la esecul mariajului cu sotia sa Dana, omul de afaceri a fost abandonat de proprii avocati.

Dinu Patricu a refuzat din nou sa se prezinte la IML, pentru a se stabili daca are discernamant
Dinu Patricu a refuzat din nou sa se prezinte la IML, pentru a se stabili daca are discernamant

Dinu Patriciu nu poate fi pus sub interdictie. Cel putin, asta vor recomanda procurorii, in procesul in care sotia miliardarului spera sa fie numita tutore, pentru ca Patriciu si-ar fi pierdut discernamantul.

Divortul sotilor Patriciu se transforma intr-un
Divortul sotilor Patriciu se transforma intr-un "razboi de gherila". Marturirisile facute de Dana

Indignata de acuzatiile aduse de miliardar, in cererea de divort, Dana Patriciu da cartile pe fata si le explica judecatorilor de ce crede ea ca s-a produs ruptura si mai ales de ce ar trebui magnatul sa ii plateasca despagubiri in urma despartirii.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.