Biserica Ortodoxă Română condamnă incidentul de la Muzeul Țăranului Român
Filmul câștigător al marelui premiu la Cannes în 2017 a fost huiduit și întrerupt duminică seară de un protest cu icoane și cântece religioase. Scena incredibilă s-a petrecut în sala de cinema a Muzeului Țăranului Român.
Mai mulți credincioși fundamentaliști au fost împotriva difuzării peliculei în cinematograful muzeului, susținând că țăranul român este creștin ortodox, iar un film despre homosexuali trebuie interzis în acel loc.
Filmul francez "120 de bătăi pe minut" vorbește despre homosexualitate și dreptul la tratament al bolnavilor de SIDA.
Acum, Biserica Ortodoxă Română, a condamnat incidentul și s-a dezis de el.
Cu numele Domnului pe buze și cu icoane în mâini, acești credincioși, atât tineri, cât și vârstnici, au întrerupt proiecția filmului "120 de bătăi pe minut", pe motiv că promovează homosexualitatea și că astfel de teme nu au ce căuta la Cinema Muzeul Țăranului.
Credincios: "Sunt un membru al poporului român. Un film cu un acest subiect este inadmisibil să fie proiectat într-un centru al spiritualității românești".
Organizatorii au chemat poliția, iar proiecția nu a fost reluată.
În sală s-a aflat, ca simplu spectator, și regizorul Tudor Giurgiu: ”Mie mi se pare și nu numai mie, ci tuturor celor prezenți, o manifestare total aberantă în România anului 2018, în care un grup de cetățeni vin să ne spună ce e bine să vedem, ce trebuie să vedem, am crezut că vremurile astea au trecut, dar se pare că nu."
Sala de cinema care se află în subordinea Muzeului Țăranului nu trebuie să difuzeze neapărat filme cu tematica muzeului, spune chiar conducerea instituției. Din contră. Susține diversitatea și dezbaterile pe teme de interes social și cultural.
Cinematograful Muzeului Țăranului Român face parte din cea mai mare rețea internațională care promovează filmele europene de artă, astfel încât filme precum cel de duminică seara, sunt proiectate în 977 de cinematografe din toată lumea.
Reprezentanții Muzeul Țăranului au condamnat manifestarea: "Dreptul la vizionare a unui film nu poate fi încălcat de unii spectatori în detrimentul celorlalți. Și mai grav, cei care nu sunt de acord cu conținutul unui film nu au dreptul legal de a agresa verbal sau de orice altă natură pe ceilalți spectatori, plătitori de bilet și aceștia la rândul lor. Dacă cei implicați doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în fața instituției, păstrându-se în limitele permise de lege."
Incidentul e criticat chiar și de Biserica Ortodoxă Română.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: "Simbolurile religioase nu pot fi folosite oricum, oricând și de oricine, cred că a fost un exces. N-aș spune că e tocmai o viziune evanghelică. Evanghelia ne îndeamnă la înțelegere, la iubire și la această gândire de tip recuperatoriu a celor care, să spunem, se situează în afară moralei creștine".
Un scandal asemănător a avut loc în în 2013, în același loc. Atunci, asociația Accept a depus o plângere, iar în prezent cazul se judecă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Iustina Ionescu, avocatul Asociației Accept: "Din păcate, pentru că autoritățile nu au luat măsuri acum 5 ani, vedem că situația se repetă. Dacă astăzi nu putem să vedem un film în cinematograf, mâine ce vor cere aceste grupuri?"
Filmul francez "120 de bătăi pe minut" este câștigătorul Marelui Premiu la Cannes în 2017. Pelicula este inspirată din fapte reale - acțiunile unei grupări civice, din Franța anilor 90, care militează pentru drepturile persoanelor LGBT și ale bolnavilor de SIDA.
Filmul va fi difuzat în continuare la Muzeul Țăranului, precum și în alte cinematografe din țară.