Bilanțul primei etape de vaccinare: Aproape 70% din personalul medical a fost vaccinat anti-Covid

15-01-2021 17:55


Până când va porni efectiv etapa a doua, bilanțul primei etape a campaniei naționale a fost făcut public vineri de Guvern.

Astfel, aproape 70% dintre medici, asistenți, brancardieri, farmaciști și personal auxiliar au fost deja vaccinați cu prima doză de ser anti-Covid. Asta înseamnă că aproape trei sferturi dintr-un total de 250.000 de persoane eligibile au trecut de prima fază a imunizării. 

Graficul arată că vaccinarea personalului medical a început timid pe 27 decembrie, cu serul Pfizer-BionTech, adus în România și a continuat în forță, imediat după Anul Nou. Din trei ianuarie, numărul medicilor și asistenților sau farmaciștilor vaccinați crește vertiginos.

Așa se face că, în doar 19 zile, 67,5% dintr-un sfert de milion de persoane eligibile au primit prima doză. Peste două zile, cei vaccinați vor fi programați să facă rapelul și vor fi imunizați după altă săptămână.

În paralel, în următoarele două săptămâni, până la sfârșitul lui ianuarie, mai sunt programați la vaccinare, pentru doza 1, alte aproape 20 de procente. Un număr mic, de doar 15% din cadrele medicale, nu s-au programat.

Dacă toți cei care s-au programat vor face și vaccinul, asta înseamnă că în numai o lună și cinci zile, aproape 85% din medici vor fi primit vaccinul.

Vorbim de angajați din sistemul sanitar care nu au trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2, nu au contraindicații, de genul alergiilor severe și, iarăși important, care nu se află în izolare.

Cu alte cuvinte, personal medical apt, care vine zi de zi la serviciu.


VIDEO PROTVPLUS.RO