Probleme cu platforma de vaccinare: Stăm ca proștii. Mai stăm o jumătate de oră, dacă nu merge, plecăm

Ultima actualizare: 31-10-2021 20:29

Mai bine mai târziu decât niciodată peste 100.000 de români au primit un ser anti-Covid numai în acest sfârșit de săptămână. Duminică, însă, mulți și-au pierdut răbdarea.

Platforma de vaccinare s-a blocat pentru câteva ore, iar în anumite centre s-au format cozi. Partea bună este am depășit pragul de 7 milioane de persoane cu cel puțin o doză.

“De la 8 jumătate stăm aici și așteptăm”, a spus o persoană aflată la coadă.

“De o oră stau, nu spune niciunul, ba mai faceți, nu mai faceți, merge, nu merge. Stăm ca proștii. Mai stăm o jumătate de oră, dacă nu merge plecăm…”, a adăugat altcineva.

“De ce nu poate să vină să ne spună nu mai stați la coadă… a căzut sistemul deocamdată, a zis că își revine…”, au comentat oamenii nemulțumiți.

Platforma de vaccinare s-a blocat încă de la deschidere așa că până aproape de prânz medicii nu au putut să scaneze actele de identitate ale celor care voiau să se vaccineze la liber, fără programare.

“Așteptăm că nu ne dă voie la muncă de maine încolo dacă nu... trebuie să așteptăm să ne vaccinăm, am stat până în ultimul moment că am zis că se vor schimba legile astea… dacă nu…”, a spus o femeie.

“Facem că trebuie făcut, nu ne mai lasă pe nicăieri, să plecăm la copii în afara, asta e problema”, a declarat o altă persoană.

- "Mai stau un pic, nu mult pentru că voi întârzia la muncă."
- "Cu ce doză?"
- "Cu prima…"
- "De ce tocmai acum?"
- "Am zis că nu e așa grav."

Atmosfera a fost ceva mai relaxată în centrul de vaccinare organizat la Palatul Copiilor. În prima parte a zilei aici au fost imunizate peste 500 de persoane cele mai multe cu prima doză.

Răzvan Negru, medic: „Procesul de vaccinare a fost într-adevăr un pic îngreunat, în dimienata asta, nu am oprit deloc vaccinarea, totul a mers normal, atât doar că a trebuit să introducem datele de mână să verificăm fiecare pacient pe baza CNP-ului, să introducem noi personal datele. A durat mai mult, dar a fost totul destul de fluind, nu s-au format cozi”.

“Pentru mine riscul unui vaccin nou pe piață este mai mic decât riscul COVID, plus că mi se pare și un pic de responsabilitate comunitară să ne vaccinăm, așa că m-am vaccinat”, a precizat un bărbat.

“Românul ar trebui să se vaccineze din simț civic. De ce noi trebuie să fim poporul care întotdeauna trebuie să cerem milă și cerșeală chiar dacă ai o pensie de 800 de lei, asta pe mine mă umilește, mă jignește am luat-o pentru că mi-au dat-o, o să i-o dau cuiva căruia îi este foame", a spus o femeie referitor la voucherul de vaccinare. 

Sincope au fost și la centrul drive-through din Cluj-Napoca unde timpul de așteptare a crescut cu 5 minute pentru fiecare persoană.

Dr. Ada Ardelean - coordonator centru vaccinare drive-through: "Au fost ceva probleme la baza de date care în momentul de față s-au rezolvat."

Totul a pornit de la o defecțiune tehnică a serverelor care susțin baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor. Anumite echipamente nu au fost alimentate și tot sistemul s-a desincronizat.

Giulescu Cătălin, chestor: "În urma intervenției colegilor mei, defecțiunea a fost înlăturată, în urmă cu două ore s-a reușit sincronizarea acestora".

Cu toate acestea la maratoanele de vaccinare organizate în Sibiu, Braşov, Piteşți sau Ploieşți s-au mobilizat mulți oameni. Peste o sută de mii s-au vaccinat numai în acest weekend. Printre ei și un bunic de 83 de ani, prezent de la 7 dimineața la sediul primăriei.

- "Nici nu se cunoaște. A durut? Sunteți bine?"

- "Nu mă doare nimic."

Până acum, doar 6,2 milioane de persoane au schema completă de vaccinare. România este pe locul șase în Europa, în topul țărilor cu cele mai multe cazuri de covid raportate la mia de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO