Berzele care s-au intors din Africa si-ar putea pierde puii, din cauza zapezilor. Ornitolog: "Pot rezista una sau doua zile"
Sufera oamenii, sufera si necuvantatoarele. Berzele plapande care abia s-au intors din Africa au de infruntat acum viscolul si temperaturile scazute.
In ultimele zile, cuiburile lor au fost acoperite de un strat gros de zapada si din pacate exista riscul sa isi piarda puii.
Imaginile cu pasarile care sufera de frig i-au alertat pe ornitologi, care se tem ca berzele sunt in mare pericol. In satul Vlaha, din judetul Cluj, doua pasari sunt monitorizate in permanenta cu o camera web. In ciuda faptului ca zapada le-a acoperit cuibul, una dintre el a facut, joi, un al treilea ou. Din cauza gerului, exista insa riscul sa nu mai apara puii.
Szabo Zoltan, ornitolog: "Chiar acum s-au intors din Africa, pentru ca acum gasesc mai greu hrana. Pot rezista una sau doua zile, iar daca vine vremea buna, o sa fie totul ok. Daca vremea rece ar dura mai mult de 5-6 zile cu frig si ninsori, probabil ca ar fi o mortalitate mult mai mare decat normalul."
Si localnicii sunt precauti si le dau specialistilor informatii importante.
Lolcanic: "In fiecare an vin aici inapoi, fac vreo doi pui si merg acasa."
In satul berzelor din judetul Mures, inaripatele au sosit de trei saptamani.
Marton Attila, ornitolog: "Ninsoarea, in unele locuri, produce un discomfort puternic pentru berze. Chiar si daca ar ingheta ouele, suntem la perioada de inceput, daca se distruge o monta, berzele pot depune oua noi in cateva zile."
Localnica: "Este frig si cu mult mai putini sunt ca anul trecut. Nu stiu ce ramane din ei, si frig e nu au ce manca."
Cele mai afectate de vremea schimbatoare sunt insa randunelele, mult mai fragile. In cazul in care descoperiti pasari inghetate sau ranite, sunati de urgenta la numarul unic de salvare pentru necuvantatoare: 0722.533.816.