Gripa aviara la doua pasari gasite moarte in Parcul Tineretului din Bucuresti. Cadavrele au fost deja incinerate
Gripa aviara a fost confirmata la doua pasari care au fost gasite moarte in Parcul Tineretului din Capitala. Cadavrele au fost deja incinerate de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.
Potrivit News.ro, care citeaza Primaria Capitalei, cele doua pasari au fost gasite moarte in Parcul Tineretului, in 15 februarie, de reprezentantii ALPAB, care atunci au sesizat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA).
Insa anuntul Primariei Capitalei a fost facut abia marti, 21 februarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii DSVSA au prelevat probe de la cele doua pasari, iar in 20 februarie au anuntat ALPAB ca rezultatul a fost pozitiv pentru influenta aviara la pasari salbatice.
Cadavrele celor doua pasari au fost incinerate.
Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement supravegheaza in continuare populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza, urmand sa notifice autoritatile daca vor mai fi gasite pasari moarte.
Primaria Capitalei a luat, din 10 februarie, mai multe masuri pentru combaterea raspandirii gripei aviare in Bucuresti, dupa ce a fost confirmata aceasta boala in cazul a 5 pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita, in aval de barajul Straulesti.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti a instituit atunci o zona de supraveghere de 10 kilometri in jurul locului unde au fost descoperiti pescarusii morti, care a cuprins sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Bucuresti si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov.
Totodata, administratia Gradinii Zoologice, aflata in subordinea primariei, a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta, restrangand spatiul de iesire la exterior al acestora.
Primaria Sectorului 1 a constituit o celula de criza pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara si a dispus interzicerea organizarii de piete, târguri sau expozitii de pasari.
Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, nu exista riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate masuri pentru impiedicarea aparitiei unui "virus gripal recombinat (virus gripal aviar si virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana".
Pentru a preveni raspândirea acestei boli, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda ca toate pasarile din gospodarie sa fie tinute inchise in exploatatii, pentru a nu ajunge la lacuri si balti. Pasarile trebuie tinute in adaposturi inchise sau cel putin sub soproane ingradite, pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice. De asemenea, hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate, la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.
Toate cazurile de imbolnavire sau moartalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie sa fie anuntate imediat medicului veterinar.
Specialistii mai recomanda sa nu puna mâna fara manusa pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave, sa nu fie lasati copiii sa se joace cu pasari domestice sau salbatice si sa se respecte indicatiile medicului de familie si ale medicului veterinar.
Gripa aviara este o boala infectioasa produsa de un virus care poate afecta peste 50 de specii de pasari domestice si pasari salbatice.
Pasarile migratoare si, in special, pasarile acvatice sunt purtatoarele virusului. Boala se transmite de la pasarile salbatice infectate cu virusul influentei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de pasari, secretii si excretii si prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adaposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.