Berea artizanală, tot mai populară printre români chiar dacă prețurile sunt ridicate
Berea artizanală începe să fie pe placul românilor, iar cei cu adevărat pasionaţi vorbesc despre o adevărată ştiinţă în care texturile, aromele şi culorile au rol determinant.
Cei care vor să încerce astfel de licori sunt dispuşi să dea şi de două ori mai mult ca pentru o bere clasică. Şi sunt destui, din moment ce berarii spun că cererea este mai mare că oferta.
Roşiatice, brune ori blonde, cu gust fructat ori amărui, berile artizanale au câte o poveste în spate. Sunt făcute doar din patru ingrediente naturale: apă, malţ, hamei şi drojdie însă berarul are talentul de a le transforma în licori unice.
Tot mai multe bistro-uri şi pub-uri şi-au făcut stocuri din bere artizanală. Au muşterii chiar dacă berea costă de la 12 lei în sus.
Barman: Dacă dorim o bere mai dulce luăm una roşie, dacă dorim una mai de citrice avem această şi avem şi o bere care e mai amară, puţin mai dură.”
Cerere este mare şi pentru berea artizanală la draft.
Barman: “Cei care cunosc berea asta o prefera în felul ăsta şi o pot servi în cantităţi mai mari şi este mai convenabilă la preţ// cea mai mare bere pe care o avem este de 650 de ml.”
Doi braşoveni, unul cu diploma de berar, obţinută în Spania, şi-au deschis recent o fabrică întinsă pe 200 de metri pătraţi în care produc lunar 6.000 de sticle de bere dulce amăruie. Ei cara sacii cu malţ, îmbuteliază berea şi tot ei etichetează şi sticlele. Berea lor artizanala este ţinută două săptămâni în fermentaţie naturală, şi încă două la măturat, în sticle.
Rareş Petre, producător bere artizanală: “Suntem de puţin timp de piaţă şi cerea e cel puţin dublă deocamdată, vrem să ne extindem. Am vrea să folosim produs local, dar deocamdată nu se poate: vrem continuitate, găsim calitatea dor din import.”
Şi la Iaşi, un inginer care a lucrat în Polonia produce bere artizanală. Foloseşte reţete belgiene, ingrediente şi aparatură necesară din străinătate.
Inginer: "Asta este cea mai specială bere. Timpul de fermentaţie e de 2 luni. Are de 3 ori mai mult malţ. Acesta este malţul folosit care îi dă un gust de cafea şi wisky."
Ionuț Păsărică: "Cererea este enormă, sunt foarte multe cafenele interesate de această piaţă şi de dezvoltarea ei. Livram şi în alte oraşe, ne ocupăm şi de distribuţie, ne-au contactat şi marii retailer şi nu ştim dacă putem face faţă."
Investiţia iniţială a fost de 500 de mii de euro.