Berea artizanală, tot mai populară printre români chiar dacă prețurile sunt ridicate

Ultimul update: Sambata 14 Iulie 2018 08:38
Data publicarii: Sambata 14 Iulie 2018 08:33
Categorie: Actualitate

Berea artizanală începe să fie pe placul românilor, iar cei cu adevărat pasionaţi vorbesc despre o adevărată ştiinţă în care texturile, aromele şi culorile au rol determinant.

Cei care vor să încerce astfel de licori sunt dispuşi să dea şi de două ori mai mult ca pentru o bere clasică. Şi sunt destui, din moment ce berarii spun că cererea este mai mare că oferta.

Roşiatice, brune ori blonde, cu gust fructat ori amărui, berile artizanale au câte o poveste în spate. Sunt făcute doar din patru ingrediente naturale: apă, malţ, hamei şi drojdie însă berarul are talentul de a le transforma în licori unice.

Tot mai multe bistro-uri şi pub-uri şi-au făcut stocuri din bere artizanală. Au muşterii chiar dacă berea costă de la 12 lei în sus.

Barman: Dacă dorim o bere mai dulce luăm una roşie, dacă dorim una mai de citrice avem această şi avem şi o bere care e mai amară, puţin mai dură.”

Tânăr din Teleorman, surprins cu un pahar de bere la volanul unei mașini de poliție. FOTO

Cerere este mare şi pentru berea artizanală la draft.

Barman: “Cei care cunosc berea asta o prefera în felul ăsta şi o pot servi în cantităţi mai mari şi este mai convenabilă la preţ// cea mai mare bere pe care o avem este de 650 de ml.”

Doi braşoveni, unul cu diploma de berar, obţinută în Spania, şi-au deschis recent o fabrică întinsă pe 200 de metri pătraţi în care produc lunar 6.000 de sticle de bere dulce amăruie. Ei cara sacii cu malţ, îmbuteliază berea şi tot ei etichetează şi sticlele. Berea lor artizanala este ţinută două săptămâni în fermentaţie naturală, şi încă două la măturat, în sticle.

Rareş Petre, producător bere artizanală: “Suntem de puţin timp de piaţă şi cerea e cel puţin dublă deocamdată, vrem să ne extindem. Am vrea să folosim produs local, dar deocamdată nu se poate: vrem continuitate, găsim calitatea dor din import.”

Şi la Iaşi, un inginer care a lucrat în Polonia produce bere artizanală. Foloseşte reţete belgiene, ingrediente şi aparatură necesară din străinătate.

Inginer: "Asta este cea mai specială bere. Timpul de fermentaţie e de 2 luni. Are de 3 ori mai mult malţ. Acesta este malţul folosit care îi dă un gust de cafea şi wisky."

Ionuț Păsărică: "Cererea este enormă, sunt foarte multe cafenele interesate de această piaţă şi de dezvoltarea ei. Livram şi în alte oraşe, ne ocupăm şi de distribuţie, ne-au contactat şi marii retailer şi nu ştim dacă putem face faţă."

Investiţia iniţială a fost de 500 de mii de euro.

 

Un reporter TV, stropit cu bere pe faţă în timpul unui live. Reacția acestuia. VIDEO

Un reporter TV, stropit cu bere pe faţă în timpul unui live. Reacția acestuia. VIDEO

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani