Bebelusii morti la maternitatea din Hunedoara aveau o infectie care putea proveni chiar din spital
Analizele facute la maternitatea din Hunedoara arata ca moartea celor doi bebelusi, care s-au stins in mai putin de 24 de ore - a fost provocata de o bacterie.
Cei din conducerea spitalului insista ca probele, luate chiar in ziua deceselor, nu au aratat nimic suspect, asa ca este posibil ca pruncii sa fi preluat o infectie de la mamele lor.
Deocamdata, ceilalti zece bebelusi din sectie sunt sanatosi, iar institutia nu a fost inchisa.
Bacteria din cauza careia au murit cei doi nou-nascuti este cel mai frecvent incriminata in infectiile intraspitalicesti.
'"Analizele de laborator au evidentiat un microb, klebsiella pneumonie, care de fapt a fost si cauza de deces a celor 2 sugari", spune medicul legist Dan Marculescu.
Primele analize facute la Deva vor fi urmate de un al doilea set, facut de inspectorii Directiei de Sanatate Publica.
"In paralel si noi am demarat o ancheta interna si am recoltat probe. Nu avem niciun fel de motiv sa inchidem sectia, pentru ca nu este niciun fel de caz de boala in acest moment, la niciun fel de copii internati", spune Carolina Radu, director medical la Spitalul Municipal Hunedoara.
Cei doi bebelusi care s-au stins, un baietel si o fetita, primisera la nastere notele de 9 si de 10, dar starea lor s-a degradat rapid. Parintii sunt hotarati sa isi caute dreptatea in justitie.
"Sunt niste criminali. Eu asa spun. De aia ascund totul! Toate care au venit in salon, asistenta doctorita: aveti un baietel sanatos, copilul e sanatos. Nu ne-au spus nimic. Asta ma deranjeaza cel mai tare. Sotia distrusa. Nu s-a ridicat din pat toata ziua, plange continuu. Nu stiu ce sa mai fac. Greu. Foarte greu!" spune Alin Buruiana, tatal baietelului mort.
Oamenii indurerati vor sa depuna plangeri si la Colegiul Medicilor.
"Eu zic ca vinovat e cel care a avut grija de el dupa nastere. Nu ne-au spus sa-l mutam in alta parte", declara Cristian Buruiana, unchiul copilului.
Medicii spun ca asteapta, deocamdata, toate rezultatele de laborator.
"Trebuie sa incheiem ancheta epidemiologica. La fel, se putea ca mamele sa aiba o infectie urinara, ca nu da doar pulmonara, ci si urinara cu klebsiella, care se putea transmite dupa nastere sau intrauterin", explica Stefan Repede, sef supraveghere Sanatate Publica.
Daca se va dovedi, totusi, ca exista o infectie in spital, maternitatea va fi inchisa si renovata.