Bătrânii vulnerabili din Arad și Timiș nu au fost vaccinați nici până acum. "Mi-e frică să nu mor"
Guvernul modifică lista persoanelor incluse în etapa a II-a a campaniei de vaccinare și adaugă mai multe instituții publice. Șeful fiecăreia va stabili care sunt angajații fără de care instituția nu poate funcționa, așadar trebuie vaccinați.
În plus, în etapa a III-a vor fi vaccinați cu prioritate angajații din privat care lucrează cu publicul, cum ar fi cei din bănci și magazine.
Între timp, în Arad și Timiș, vaccinul nu a ajuns încă la bătrânii din cămine, considerați cei mai vulnerabilil cetățeni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În judeţul Timiş, niciun bătrân din niciun cămin nu a fost vaccinat. Izolaţi de luni bune, nu şi-au mai văzut rudele de la început pandemiei. Remus Nuțiu are 87 de ani şi se teme pentru viaţa lui.
Remus Nuțiu, pensionar: "Stăm de aproape 3 luni de zile în carantină, n-am ieșit din cameră în speranța că mă voi putea salva. Nu avem altă pretenție, să ni se dea anti-Covid pentru că văd că este dreptul nostru prin lege.”
Elisabeta Cacoceanu, pensionară: "Și eu așa tremur pentru că mi-e frică să nu mor, să-mi văd nepoții. Pe cel mic, care are 11 ani, eu l-am crescut cu o mână."
Tocmai la ei ar fi trebuit să ajungă vaccinul prima dată. La începutul lunii, autorităţile dădeau asigurări că toate Direcţiile de Sănătate publică au primit procedurile şi ştiu ce au de făcut.
Mircea Ionescu, reprezentantul unui cămin de bătrâni: "Vaccinarea nu s-a început nu numai la acest cămin, nu s-a început în general la centrele de bătrâni și cred că este pur și simplu proastă organizare."
Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP Timiș: "A fost necesară o perioadă de timp pentru a ne asigura că sunt îndeplinite toate condițiile, atât logistic cât și din punct de vedere al personalului medical."
În judeţul Arad, vaccinarea bătrânilor din centre a început abia miercuri.
Horea Timiș, DSP Arad: "Bătrâni vom vaccina în jur de 300 de vârstnici. Astăzi, undeva de 50 la sută din cei instituţionalizaţi. Urmează ca de mâine să începem în judeţ şi până poimâine să terminăm toţi vârstnici la nivelul judeţului Arad”.
În Bucureşti s-a deschis cel mai mare centru de vaccinare din ţară. Primele programări au fost la ora 8, însă oamenii au fost nevoiţi să aştepte o oră.
Dr. George Uta, coordonator centru de vaccinarare: "Vaccinurile au venit la 08:20, au fost aduse de la Cantacuzino, s-a întârziat pentru că trebuiau ţinute la temperaturia camerei. Ele au venit aproape congelate”.
La Romexpo sunt două dintre cele 12 centre de vaccinare. Miercuri au fost programte 600 persoane. Marți a mai fost adăugat pe platformă un alt centru, cel de la Sanador, dar şi acolo s-au epuizat locurile rapid, iar în momentul de faţă nu mai sunt locuri disponibile în Capitală, însă numărul centrelor deschise va creşte odată ce în România vor sosi mai multe doze de vaccin.
Petre Neacşu a venit fără programare, în speranţa că medicii îl vor adăuga pe liste suplimentare dacă cineva nu se prezintă.
Petre Neacşu: "Am 73 de ani, sunt bolnav de diabet şi la doctorul de familie mi s-a spus că n-are nicio idee, nu ştie cum se procedează. Am încercat această variantă, mi s-a spus să vin la 7, poate se rezolvă. Să facă nişte liste suplimentare, să încerce să fie aprobate să putem intra."
Dr. George Uta, coordonator centru de vaccinare: "Se poate , în privinţa unor flacoane deshise. Dacă deja sunt flacoane deschise şi mai sunt 1-2-3 doze, da."
La Spitalul Universitar de Urgență București s-a vaccinat miercuri președinta Asociației Suport Mastocitoză - o boală oncologică extrem de rară. De când a fost diagnosticată cu aceasta afecţiune, ea a trecut printr-o moarte clinică şi 18 şocuri anafilactice. Poate mânca doar cinci alimente.
Nicoleta Vaia, președintele Asociației Suport Mastocitoză: "Am mai multe emoţii să mă duc la un restaurant, unde totul este bio, eco, decât acest vaccin, unde am avut o singură şansă să fac un şoc anafilactic, dar având toate prevenţiile bine făcute."
Guvernul a adus modificări la strategia de vaccinare. Au fost adăugaţi în etapa a II-a angajaţii BNR, Avocatul Poporului, Curtea Constituţională, Consiliul Concurenţei, primăriile, traducătorii din Ministerul Justiţiei şi alte câteva categorii.
Florin Cîțu, prim ministru: "Când se vor face aceste liste, cu aceste persoane, le recomand sau le spun conducătorilor acesor instituţii să aibă în vedere acel personal esenţial fără de care nu pot funcţional."
Etapa a III-a va începe cu o categorie prioritară, angajaţii din sectorul privat care lucrează cu publicul, cum sunt cei de la magazine şi bănci.
Potrivit premierului, până la sfârşitul lui martie România ar trebui să primească încă cel puţin 2,4 milioane de doze de vaccin.