Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Surpriză de proporţii pentru medicii dintr-un spital de psihiatrie din Iaşi.
Un pacient pe care ei îl îngrijesc de aproape 20 de ani figurează în evidenţele statului drept decedat, cu toate că omul primeşte zilnic tratament, hrană şi tot ce mai are nevoie, ca internat.
Bărbatul a ajuns în această situaţie absurdă după ce familia lui l-a recunoscut ca fiind victima unui accident feroviar, la începutul anilor 2000.
Personajul principal al întâmplării este un bărbat de 58 de ani, internat la secţia exterioară Bârnova de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Omul diagnosticat cu o boală psihică cronică este îngrijit aici din 1999.
Bărbatul a fost spitalizat la vremea respectivă fără un act de identitate. Când medicii au încercat să-i facă documente, au aflat cu stupoare că omul pe care îl îngrijesc zilnic este în acte decedat.
Gabriel Oprișanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: ”La respectivul pacient am avut surpriza să constatăm că el figurează decedat. De atunci, foarte complicat, am dorit să anulăm actul de deces emis de primărie, ne-am adresat instanţei, astfel încât să-i oferim omului şansa la existenţa."
Institutul a dat în judecată, în 2015, Primăria Galaţi şi a obţinut un an mai târziu o decizie definitivă pentru anularea actului de deces. Spitalul a luat această decizie pentru că nu putea deconta niciun serviciu oferit pacientului.
Gabriel Oprișanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: "El figurând decedat, chiar mai grav decât lipsa actului de identiate, nu puteam să încasăm niciun fel de servicii medicale de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Procesul a fost câştigat în urmă cu doi ani şi se pare că epopeea anularii actului de deces pentru respectivul pacient se apropie de sfârşit."
Lunar, Institutul de Psihiatrie "Socola" cheltuieşte cu bolnavul în jur de 2.000 de lei pentru îngrijirile acordate.
Marilena Caraba, medic psihiatru: "Este un pacient cu boala cronică, puţin comunicativ, în general liniştit, şansele de vindecare nu sunt, ci de ameliorare a evoluţiei episodice a bolii."
Primăria Galaţi a transmis prin purtătorul sau de cuvânt că, deşi decizia definitivă pentru anularea certificatului de deces a bărbatului are deja doi ani, instituţia nu a primit încă documentul în original.
Raluca-Ioana Ardean, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Pentru a anula un astfel de document este nevoie de hotărârea judecătorească în formă ei originală, şi nu în fax. Serviciul juridic a solicitat acest document de la instanţă din Iaşi însă, din păcate până cum nu a ajuns."
După atâtea lupte birocratice, situaţia bărbatului s-ar putea lămuri săptămâna aceasta, când Primăria Galaţi va anula certificatul de deces şi va începe demersurile pentru o nouă carte de identitate.
O dată declarat mort, nu e deloc uşor să devii în acte viu la loc. Procedura pentru a-l declara în viaţă pe bărbatul care oficial figura mort a început în urmă cu trei ani. Institutul de Psihiatrie Socola a cerut atunci Poliţiei Iaşi să constate că bărbatul este cât se poate de viu.
Poliţiştii au făcut o expertiză prin care au comparat ADN-ul pacientului internat la Socola cu cel al bărbatului decedat în accidentul feroviar de la Galaţi. Într-un final, experţii au constatat că omul declarat mort în 1999 nu este cel care şi-a pierdut viaţa sub roţile trenului.
Apoi, institutul Socola a deschis o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Galaţi, instituţie care a emis certificatul de deces al bărbatului. Acţiunea s-a încheiat în 2016 cu o decizie definitivă de anulare a respectivului certificat de deces. Documentul însă nu ar fi ajuns în original şi la Primăria Galaţi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!