Băcăniile sunt din nou la modă. Care sunt cele mai căutate produse

×
Codul embed a fost copiat

Băcănia - prăvălia cu de toate - revine în atenția românilor. Găsesc, aici, alimente aduse de la micii producători din apropiere, realizate în cantități mici și din ingrediente proaspete.

Brânzeturi, dulcețuri, zacuscă preparată în casă, mezeluri tradiționale - au toate câte o poveste, pe lângă gustul aparte.

Acum trei ani, Alina a renunțat la jobul stabil pe care îl avea în departamentul de resurse umane al unei fabrici, ca să se dedice propriei afaceri. A vizitat întăi zeci de producători și a ales marfa, apoi a început să promoveze alimente pe care oamenii nu le găseau în supermarketuri.

Alina Tomescu, proprietar băcănie: "A trebuit să facem foarte multe evenimente de degustare, în care am oferit produsele clienților pentru a le arăta că se poate mânca și altfel și mai sănătos și de la micii producători".

Băcănia este amenajată astfel încât clienții să poată mânca pe loc și chiar să lucreze de acolo. Iar gama de produse nu se termină niciodată.

Citește și
paste
Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă
Dana Budeanu și misterul „hotarului de fier” de pe Intrarea Urali. Cum s-a terminat scandalul dintre creatoarea de modă și Primăria Sectorului 1

Alina Tomescu, proprietar băcănie: "Avem iaurt de bivoliță, scrumbie de Dunăre marinată, zacuscă de pește, de novac, smântână grasă, tartinabil de caju cu ceapă și mărar, pastă de amarant cu ceapă roșie, lactate, pate de bibilică".

După ce a absolvit teologia și științele politioce, Vlad Boțîrcă, din Ploiești, a simțit că este mult mai atras de o veche rețetă de ghiudem de la el din zonă. S-a apucat să producă delicatesa, apoi a deschis și o băcănie, ca să o poate vinde.
Filozofia lui de afaceri este simplă.

Vlad Boțîrcă, proprietar băcănie: "Nu cumpara ceva ce bunica ta nu ar recunoaște drept mâncare. Parizerul are gustul autentic, dar absolut fară nicio... nimic adăugat în plus și carnea foarte curată".

Mihai Marinescu, din Pitești, vinde la băcănie nu doar alimente, ci și povești.

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Toate produsele au o poveste faină. Fiind produse hand-made, putem discuta de cele mai iuți sosuri din lume, premiate internațional".

Reporter: "Văd că ai inclusiv fulgi de săpun, pentru rufe".

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Exact, exact cum făceau bunicile noastre".

De regulă, în băcanii, clienții au nevoie de îndrumare, ca să știe ce să cumpere.

Așa se naște o relație specială cu patronul prăvăliei.

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Aceasta este o chisăliță de prune, adusă din zona Tecuciului. Este o rețetă foarte, foarte veche, readusă la viață de o doamnă în etate. Era o mâncare făcută în repezeală de către bunicii noștri, cu nucă sau cu orez în anumite zone".

Cristian Mogda, proprietar băcănie: "E un loc special, am pus mult suflet".

Clienții sunt conștienți că preparatele de aici sunt mai scumpe decât cele produse industrial, dar se lasă fermecați de atmosfera magazinului.

Clientă: "Ne gândim la sănătate în primul rand și de aceea luăm produse naturale și ne gândim să trăim mai bine".

Băcăniile oferă o șansă în plus și micilor producători, care nu pot pătrunde în marile lanțuri comerciale.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Târg de produse tradiționale, la Cluj. Ce au adus comercianții
Târg de produse tradiționale, la Cluj. Ce au adus comercianții

Acum că ne apropiem de Paște, târgurile speciale de sărbători sunt perindate de tot mai mulți oameni.

Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă
Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă

Prin tradiţie, Paştele este sărbătoarea familiei, însă anul acesta trebuie să înţelegem cu toţii că este mult mai sănătos să nu ne aşezăm la aceeaşi masă.

Băcăniile cu produse tradiţionale, preferate de români pentru masa de Crăciun
Băcăniile cu produse tradiţionale, preferate de români pentru masa de Crăciun

Prin traficul infernal au trecut cei care și-au făcut joi cumpărăturile. În căutarea gustului din copilărie, mulți au căutat băcăniile unde se vând produse tradiționale: carnați afumați, caltaboși, jumări, iar lista poate continua.

Recomandări
Roberta Metsola a fost realeasă președintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate
Roberta Metsola a fost realeasă președintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.

Pană de curent la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. „Zonele critice funcționează pe generatoare”
Pană de curent la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. „Zonele critice funcționează pe generatoare”

Institutul Clinic Fundeni se confruntă, marţi, cu o pană de curent electric, problema urmând a fi remediată.

Coșmarul călătorilor continuă. Zeci de elevi au ajuns acasă plângând, de la mare, după 14 ore de caniculă petrecute în tren
Coșmarul călătorilor continuă. Zeci de elevi au ajuns acasă plângând, de la mare, după 14 ore de caniculă petrecute în tren

În lacrimi. Așa au ajuns marți dimineață acasă, la Craiova, 100 de elevi care s-au întors cu trenul de la mare.