Băcăniile sunt din nou la modă. Care sunt cele mai căutate produse

×
Codul embed a fost copiat

Băcănia - prăvălia cu de toate - revine în atenția românilor. Găsesc, aici, alimente aduse de la micii producători din apropiere, realizate în cantități mici și din ingrediente proaspete.

Brânzeturi, dulcețuri, zacuscă preparată în casă, mezeluri tradiționale - au toate câte o poveste, pe lângă gustul aparte.

Acum trei ani, Alina a renunțat la jobul stabil pe care îl avea în departamentul de resurse umane al unei fabrici, ca să se dedice propriei afaceri. A vizitat întăi zeci de producători și a ales marfa, apoi a început să promoveze alimente pe care oamenii nu le găseau în supermarketuri.

Alina Tomescu, proprietar băcănie: "A trebuit să facem foarte multe evenimente de degustare, în care am oferit produsele clienților pentru a le arăta că se poate mânca și altfel și mai sănătos și de la micii producători".

Băcănia este amenajată astfel încât clienții să poată mânca pe loc și chiar să lucreze de acolo. Iar gama de produse nu se termină niciodată.

Citește și
paste
Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă

Alina Tomescu, proprietar băcănie: "Avem iaurt de bivoliță, scrumbie de Dunăre marinată, zacuscă de pește, de novac, smântână grasă, tartinabil de caju cu ceapă și mărar, pastă de amarant cu ceapă roșie, lactate, pate de bibilică".

După ce a absolvit teologia și științele politioce, Vlad Boțîrcă, din Ploiești, a simțit că este mult mai atras de o veche rețetă de ghiudem de la el din zonă. S-a apucat să producă delicatesa, apoi a deschis și o băcănie, ca să o poate vinde.
Filozofia lui de afaceri este simplă.

Vlad Boțîrcă, proprietar băcănie: "Nu cumpara ceva ce bunica ta nu ar recunoaște drept mâncare. Parizerul are gustul autentic, dar absolut fară nicio... nimic adăugat în plus și carnea foarte curată".

Mihai Marinescu, din Pitești, vinde la băcănie nu doar alimente, ci și povești.

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Toate produsele au o poveste faină. Fiind produse hand-made, putem discuta de cele mai iuți sosuri din lume, premiate internațional".

Reporter: "Văd că ai inclusiv fulgi de săpun, pentru rufe".

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Exact, exact cum făceau bunicile noastre".

De regulă, în băcanii, clienții au nevoie de îndrumare, ca să știe ce să cumpere.

Așa se naște o relație specială cu patronul prăvăliei.

Mihai Marinescu, proprietar băcănie: "Aceasta este o chisăliță de prune, adusă din zona Tecuciului. Este o rețetă foarte, foarte veche, readusă la viață de o doamnă în etate. Era o mâncare făcută în repezeală de către bunicii noștri, cu nucă sau cu orez în anumite zone".

Cristian Mogda, proprietar băcănie: "E un loc special, am pus mult suflet".

Clienții sunt conștienți că preparatele de aici sunt mai scumpe decât cele produse industrial, dar se lasă fermecați de atmosfera magazinului.

Clientă: "Ne gândim la sănătate în primul rand și de aceea luăm produse naturale și ne gândim să trăim mai bine".

Băcăniile oferă o șansă în plus și micilor producători, care nu pot pătrunde în marile lanțuri comerciale.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Târg de produse tradiționale, la Cluj. Ce au adus comercianții
Târg de produse tradiționale, la Cluj. Ce au adus comercianții

Acum că ne apropiem de Paște, târgurile speciale de sărbători sunt perindate de tot mai mulți oameni.

Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă
Românii din străinătate au făcut cozi la magazinele cu produse tradiționale de acasă

Prin tradiţie, Paştele este sărbătoarea familiei, însă anul acesta trebuie să înţelegem cu toţii că este mult mai sănătos să nu ne aşezăm la aceeaşi masă.

Băcăniile cu produse tradiţionale, preferate de români pentru masa de Crăciun
Băcăniile cu produse tradiţionale, preferate de români pentru masa de Crăciun

Prin traficul infernal au trecut cei care și-au făcut joi cumpărăturile. În căutarea gustului din copilărie, mulți au căutat băcăniile unde se vând produse tradiționale: carnați afumați, caltaboși, jumări, iar lista poate continua.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.