Azilul ororilor din Mureș. Oameni sedați înainte de controale, bătuți și înfometați: ”Acoperită cu muște, nici nu mai mișca”
Autoritățile nu au luat suficiente măsuri pentru a-i proteja pe bătrânii și tinerii vulnerabili ajunși în diverse centre. După scandalul azilelor groazei, descoperite în Ilfov, ambulanțele au fost chemate la un cămin din Mureș, în localitatea Bărdești.
Unii pacienți cu dizabilități erau ținuți în subsolul clădirii, în condiții inumane. Revoltător este că la acest centru social privat s-au făcut recent trei controale. Vineri, prefectul și subprefectul din Mureș au fost demiși.
Atenție, urmează detalii și imagini, care vă pot afecta emoțional!
Cinci pacienti au fost găsiți într-un subsol fără geamuri la ferestre, printre materiale de construcții și moloz. Stăteau pe saltele infecte. O fată de 19 ani malnutrită, extrem de slabă, avea pampers. Aceste lucruri groaznice au fost descoperite de voluntarii Centrului de Resurse Juridice, care au primit mai multe sesizări.
Georgiana Pascu, manager Centrul de Resurse Juridice: ”Zăceau pe saltele murdare de urină, fecale, pete de sânge, acoperite de muște, o tânără era piele și os, într-o stare avansată de casexie, acoperită cu muște, nici nu mai mișca, o alta care plângea și cerea apă provine din sistemul de protecție Sector 6 – mai sunt doi tineri care ne-au implorat să plece din Mureș, că au fost aduși acolo de două doamne".
Alte două persoane au găsite într-o cameră mică, înghesuite în același pat mizer. Mai sus, în alte camere, erau 23 de persoane: bătrâni și bolnavi cu suferințe psihice, unii într-o stare proastă.
Georgiana Pascu: ”Ne-am uitat să vedem dacă există semne de violență. Pentru doi dintre aceștia, urmele erau proaspete și recente, fapt confirmat cu poliția. Noi spunem că au fost legați de pat recent. Au povestit cum au fost sedați în ziua controlului AJPIS, cum au fost bătuți de conducerea acestei asociații și au implorat să se întoarcă la București".
13 dintre pacienti au fost transportați joi seară cu ambulanțele la spital, iar 11 dintre ei au rămas internați la Psihiatrie.
”Este o afacere privată, nu putem să intrăm peste ei”
Mariana Cernat, manager Spital Județean de Urgența Mureș: ”Două persoane au rămas în UPU SMURD pentru că starea lor a impus internare".
Alți 16 au fost cazați acum în alte centre sociale de stat ale DGASPC Mures. Trist e că dintre toți, doar pentru unul a apărut familia care l-a luat acasă.
Culmea, centrul fusese controlat în ultimele două săptămâni de trei ori de autorități, dar niciodată responsabilii nu au intrat în toate camerele.
Nicolae Pălășan, subprefect Mureș: ”Controale au fost repetate, o încăpere era în spatele spălătoriei, iar una declarată ca magazie și blocată ușa. Pe 26 au mai făcut o verificare 4 inspectori de la AJPIS Mureș".
Dumitru Moldovan, primar: ”Este o afacere privată, nu putem să intrăm peste ei, deși avem asistenți sociali".
În timp ce oamenii erau închiși în subsol, fosta pensiune transformată în centru social era promovată pe internet drept un loc de vis pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, în care pacienții sunt chiar sărbătoriți de ziua lor.
La centru erau angajate 17 persoane, care și-au dat demisia. Unul dintre fondatorii centrului susține că nu știa că sunt pacienți și la subsol.
Patronul mai deține un azil al groazei, închis săptămâna trecută
”Fondator centru: Toate persoanele din acest centru sunt cu diagnostic de retard și încadrate în grad sever sau mediu.
Reporter: Deci nu aveați cunoștință de lucrurile acestea?
Fondator: Nu. Și țin să cred că nu au fost cazați la subsol. Nu-i mai primea niciun centru datorită gravității bolii lor, aici a fost cazată și mătușa mea, noi nu am încercat să ne batem joc de nimeni".
Același fondator mai deține un centru în Târgu Mureș, închis de autorități la începutul lunii. Acolo, vecinii au reclamat că auzeau țipete și găseau pe stradă bilete în care li se cerea disperat ajutorul. Unii dintre pacienții găsiți joi seară erau aduși de la acel centru închis.
Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Mureș a fost demis. Și toți inspectorii care au controlat superficial centrul sunt suspendați din funcție și cercetați disciplinar.
Simona Bucura- Oprescu, ministrul Muncii: ”Am cerut noi controale în toate centrele și să caute bine în poduri, pivnițe, beciuri, subsoluri".
În toată țara sunt 5.200 de centre sociale. În cazul de la Mureș, DNA și DIICOT au deschis anchete penale.