Ancheta în cazul azilului din Mureş, unde bătrânii stăteau pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, preluată de DIICOT

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta în cazul azilului din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată de DIICOT Târgu Mureş.  

Biroul Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, vineri, că, în urmă cu o zi, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost sesizaţi de Prefectura Judeţului Mureş cu privire la situaţia înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti.

”Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat sursa citată de news.ro.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunţa, joi seară, că beneficiarii din subsolul azilului din Mureş erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi. Două persoane, în stare gravă, au fost găsite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. Autorităţile au întocmit documente care să fie predate DIICOT.

Centrul de Resurse Juridice a făcut o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.

Citește și
azil
Control de urgență la un azil de bătrâni din Pitești, amendat săptămâna trecută. Sunt suspectate fapte de purtare abuzivă
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis CRJ, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că o altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor.

”Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arăta în comunicat.

Potrivit documentului citat, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.

”Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste 2 persoane”, a transmis sursa citată.

CRJ a precizat că unii dintre beneficiarii centrului au declarat că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Mureş au precizat că s-a intervenit pentru acordarea de asistenţă medicală, prim ajutor de urgenţă şi transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdeşti.

”Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, a transmis ISU Mureş, joi seară.

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a precizat că s-au făcut toate documentele care vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş.

”Avem persoane de la Bucureşti, de la Covasna şi avem persoane din Târgu Mureş. Din aceste trei locuri au fost aduşi, la decizia unor autorităţi şi printr-un contract de externalizare servicii dintre DGASPC-uri şi acest Centru, conform legii (...) Am avut discuţii cu doamna ministru al Muncii şi, de îndată, prin Decizia 784, a fost retrasă licenţa acestui centru, pentru că până nu am avut retrasă licenţa nu am putut să purcedem la relocarea acestor persoane”, a declarat Mara Togănel.

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Imagini șocante dintr-un nou „azil al groazei”. 7 persoane, ținute în condiții insalubre în subsolul unui centru din Mureș
Imagini șocante dintr-un nou „azil al groazei”. 7 persoane, ținute în condiții insalubre în subsolul unui centru din Mureș

Şapte adulţi și copii erau ţinuţi în condiţii improprii, în subsolul unui centrul de îngrijire și asistență din localitatea Bărdești, județul Mureș. Pacienţii au fost transportaţi la spital.  

Control de urgență la un azil de bătrâni din Pitești, amendat săptămâna trecută. Sunt suspectate fapte de purtare abuzivă
Control de urgență la un azil de bătrâni din Pitești, amendat săptămâna trecută. Sunt suspectate fapte de purtare abuzivă

La doar o săptămână după ce a primit amenzi de 180 de mii de lei pentru mai multe nereguli, un azil de bătrâni din Pitești a intrat din nou în atenția autorităților, care au găsit acolo o situație revoltătoare.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea
MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea

MApN anunţă că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea.

Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut
Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit unor surse guvernamentale.