Avocatul Poporului se sesizează după reportajul "Copilărie sub anestezie" - "România, te iubesc"


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2019 18:29
Data publicarii: Vineri 29 Martie 2019 17:43
Categorie: Stiri actuale
Copiii, sedați în centrele de plasament din România

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu informaţiile apărute în presă, conform cărora mii de copii din centre de plasament ar fi fost sedaţi fără să aibă probleme psihice.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, face verificări şi solicită informaţii de la toate Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în legătură cu informaţiile apărute în presă, conform cărora mii de copii din centre de plasament ar fi fost sedaţi fără să aibă probleme psihice. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului, informează Agerpres.

Sesizarea vine în urma reportajului "România, Te iubesc!", de la Pro TV, în care a fost prezentată situaţia a mii de copii din centre de plasament care sunt sedaţi fără să aibă probleme psihice. 

Totodată, pe site-ul Centrului de Resurse Juridice a fost postată o scrisoare deschisă, intitulată "Eşecul Guvernului de a-şi ocroti copiii", adresată premierului României, ministrului Sănătăţii, preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, preşedintelui Colegiului Medicilor din România, preşedintelui Colegiului Psihologilor din România şi preşedintelui Colegiului Asistenţilor Sociali din România.

Potrivit sursei citate, în scrisoare deschisă sunt ridicate probleme privind privarea arbitrară de libertate a copiilor în spitale de psihiatrie, contenţionarea chimică a copiilor cu dizabilităţi, cu episod depresiv, autism, ADHD sau cu tulburări de conduită, supravegherea de către directorii de DGASPC-uri, în calitate de reprezentanţi legali, a măsurilor dispuse cu privire la copiii cărora li s-au prescris neuroleptice, faptul că medicii pedopsihiatri au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

COPILĂRIE SUB ANESTEZIE! Emisiunea integrală din 17 martie 2019
Cum se face “lobotomizarea chimică” a copiilor din centrele de plasament
Adevărul din centrele de plasament: Mii de copii sunt sedaţi, deși nu au dizabilități
FULLSCREEN
Avocatul Poporului se sesizează după reportajul "Copilărie sub anestezie" - "România, te iubesc"
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO