Dezastru ecologic în Deltă. Localnicii s-au îngrozit când au văzut ce iese din pământ
Dezastru ecologic în Biosfera Deltei Dunării, în apropiere de plajă de la Vadu. Hectare întregi din rezervaţie au fost poluate cu reziduuri petroliere care, pur şi simplu, ţâşnesc din pământ.
În timp ce localnicii se tem că un incendiu devastator poate izbucni oricând, dar şi că pânza freatică este compromisă, autorităţile şi proprietarul terenului încearcă să afle sursa poluării.
Localnicii au fost primii care au alertat autorităţile.
Mirosul de reziduu petrolier devenise insuportabil, iar când s-au îndreptat spre plajă din Vadu au văzut dezastrul.
Pe hectare întregi din biorezervația Deltei Dunării au apărut pete de hidrocarburi.
Oamenii s-au îngrozit când şi-au dat seama că de fapt este o pungă de reziduuri petroliere care abia acum încep să iasă la suprafaţă.
Primele analize indică o adevărată pungă de reziduuri petroliere acumulate în ultimii 30 de ani de la un fost combinat de metale rare, abandonat imediat după Revoluţie.
Mitică Mușat, localnic: "Mă gândesc că în plină vară la temperaturile alea şi la ce este acolo la evaporările de aici cred că un singur chiştoc de ţigare o sursă de foc, eu cred că este pericol de un mare incendiu, mai ales că este şi lângă sat să nu se întâmple explozie".
Autorităţile au trimis în zonă echipe de control care au preluat probe şi încearcă să afle provenienţa reziduurilor şi gradul de poluare a apelor subterane. Din pânza freatică sunt alimentate cu apă potabilă două localităţi.
Costel Ignat, consilier comună Corbu: "Riscurile ar fi majore. Nu ştiu acum cât de tare se poate infiltra în sol. Comună Corbu are apă potabilă prin robinet, dar totul pleacă din puţ propriu, nu este de glumă cu ce e acolo".
Mălin Mușatescu, guvernator ARBDD: "Zona afectată se întinde pe cinci hectare. Trebuie intervenit clar, fără niciun dubiu, important este că ştim proprietarul, care, conform legilor, trebuie să suporte toate cheltuielile legate de ecologizare".
Autorităţile verifică dacă poluarea provine de la conductele subterane sau de la o fostă fabrica de prelucrare a nisipului dezafectata în 1990.
"Reprezentanții Rompetrol Rafinare au luat act de starea de fapt constatată în zona din vecinătatea Iazului de Decantare Vadu, iar în acest moment se evaluează starea terenului menționat. Monitorizăm întreaga zonă, efectuăm analizele necesare în vederea evaluării situației și reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare depune eforturi constante pentru a menține un mediu curat în toate activitățile întreprinse", informează Departamentul de Comunicare și Relații Publice KMG Internaţional.
Proprietarii terenului au interzis accesul în zona unde au fost descoperite reziduurile petroliere şi aşteaptă rezultatele testelor. Expertili trebuie să stabilească exact cauza poluării şi să găsească metode eficiente de a stopa fenomenul şi a curăţa zona!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: petrol, delta dunarii, plaja vadu, dezastru ecologic,
Dată publicare:
29-03-2019 17:03