Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu votul din diaspora din 26 mai
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va cere lămuriri de la autoritățile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare.
Potrivit unui comunicat, sesizarea din oficiu vizează ”posibila încălcare a art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot”.
Demersul este urmarea apariției mai multor informații și critici în presă privind modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din diaspora (timp de așteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetățeni de a-și exercita dreptul de vot), precum și a unor petiții primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În acest context, Avocatul Poporului va solicita informații de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autoritățile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situațiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introducerii votului prin corespondență și a votului electronic, ca metode de creștere a eficienței procedurii de exercitare a votului.
În funcție de informațiile și documentele puse la dispoziție de autoritățile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncționalitățile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetățenii români aflați în străinătate.
Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate, s-a datorat unor lacune în legislație și/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autoritățile publice cu rol în asigurarea desfășurării alegerilor și de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situații.” - se mai arată în comunicat.
Dacă Avocatul Poporului va constata, cu prilejul verificărilor întreprinse, lacune în legislație sau cazuri grave de nerespectare a legilor țării, va întocmi un Raport special, conținând cele constatate, care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului și Președintelui României, raport prin care Avocatul Poporului va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor români din străinătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, diaspora, strainatate, avocatul poporului, referendum, alegeri europarlamentare, victor ciorbea,
Dată publicare:
28-05-2019 16:20