Pentru a doua oară în timpul lui Meleșcanu, românii din diaspora sunt umiliți la vot
Alegerile parlamentare au adus o nouă umilinţă pentru românii din Diaspora. Zeci de mii de oameni nu au reuşit să voteze, după o zi în care au stat şi 9 ore în picioare, la cozi uriaşe.
La finalul zilei, unii au fost alungaţi din fața secţiilor de forţele de ordine chemate de funcţionarii români. "Se repetă istoria din 2014", se plâng cei care n-au avut şansa, să voteze.
În oraşele cu mari comunităţi româneşti, oamenii spun că au fost puţine secţii de votare şi personal insuficient. În consecinţă, cozile erau uriaşe.
Între timp, de la Biroul Electoral din Bucureşti curgeau promisiuni.
Florentina Vasilățeanu, președinte Biroul Electoral pentru Secții de Votare din Străinătate: "S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale, de prelungire a programului peste orele 21. Din punctul nostru de vedere procesul de votare decurge în condiţii normale”, spunea Florentina Vasilățeanu, preedinte Biroul Electoral pentru Secţii de Votare din străinătate.
Doar că rândurile uriaşe creşteau, iar alegătorii erau tot mai supăraţi.
În jurul orei 19.00, Guvernul a anunţat că nu dă o ordonanţă prin care să prelungească programul de votare în secţiile supraaglomerate.
Şocant, unii funcţionari din secţiile de votare din străinătate le-au cerut autorităţilor locale să îi alunge pe români cu forţa.
"S-a procedat la măsuri de protecţie la carabinieri pentru a înlătura agresiunea acestor alegători români", a mai spus Florentina Vasilățeanu.
În acest vacarm, au fost şi insule de normalitate. La Munchen, poliţia a delimiata un perimetru în jurul ambasadei şi i-a anunţat pe oameni ca toţi vor putea vota.
Doar că sistemul nu a permis votul după ora 21. Aşa cum s-a întâmplat şi în Stuttgart. A fost momentul în care oamenii au început să plângă. Au mai găsit putearae să cânte imnul.
În Diemp, Olanda, cel care a încercat să calmeze spiritele a fost... primarul oraşului. Impresionat de români, şi-a cerut scuze.
Au fost singurele scuze pe care le-au auzit românii. Deşi articolul 36 din Constituţie consfinţeşte dreptul de vot al cetăţenilor de la 18 ani împliniţi.
"Votul electronic - politicienii români trebuie să înţeleagă că este o urgenţă. Nu se va putea merge pe varianta actuală mai departe. Putem spune că Guvernul a refuzat să prelungească cu încă câteva ore”, a spus Cristian Pârvulescu, politolog.
Ironia sorţii, Teodor Melescanu era ministru de Externe şi la alegerile din 2014, când romanii au fost alungaţi de poliţie de la secţiile de vot din Europa, acolo unde se formaseră cozi kilometrice. Şi atunci, dar şi acum, ministru de externe era Teodor Melescanu.
Într-un comunicat, acesta şi-a cerut scuze românilor care nu au putut să voteze şi a anunţat din nou că solicita modificarea legii.
Preşedintele Iohannis le-a cerut autorităţilor să se asigure că aşa ceva nu se va mai întâmplă. Între timp, o petiţie online prin care se cere demisia lui Teodor Melescanu a fost semnată deja de zeci de mii de români.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!