Meleșcanu: Îmi exprim regretul și cer scuze diasporei


Ultimul update: Luni 27 Mai 2019 18:48
Data publicarii: Luni 27 Mai 2019 18:39
Categorie: Stiri Politice
Teodor Melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a cerut luni scuze diasporei după ce duminică noapte a anunțat că nu are nimic ce să-și reproșeze. 

Mesajul ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în contextul organizării alegerilor europarlamentare și a referendumului național, în data de 26 mai, în străinătate:

”Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota.

În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare.

În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

De asemenea, am solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei.”
 

Meleşcanu, duminică noapte: "Eu personal nu am ce să îmi reproşez"
 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat, duminică seara, că nu are ce să îşi reproşeze cu privire la cozile formate la secţiile de votare din străinătate.

"Participarea foarte largă a contrazis practic toate evaluările pe care le-am avut. (...) În mare majoritate, cu cel puţin o treime - două treimi din secţiile de votare din străinătate s-a stat la coadă. Uneori s-a stat la cozi şi de două ore şi mai bine. La fel era şi prin Bucureşti, am văzut. (...) A fost o activitate foarte puternică în a-i determina să iasă la vot, ceea ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, eu cred că ne-am atins limitele pe care putem noi să le asigurăm în materie de voturi în străinătate", a declarat ministrul de Externe, la Antena 3, citat de Agerpres.

Potrivit lui Meleşcanu, România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă.

"Noi nu avem nici resursele materiale, nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorităţi compacte de români. (...) Împărtăşesc ideea de a avea un consens cât mai larg în Parlament pentru a reuşi să găsim un sistem de vot acceptabil de către toţi şi care să ne permită să ieşim din această înfundătură", a adăugat Meleşcanu.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO