Avocata tortionarului Ficior: Nu el i-a omorat pe oamenii aceia, au murit din cauza normelor

Ion Ficior

Ion Ficior a dat vineri o declaratie in dosarul in care este acuzat de genocid, avocata acestuia declarand ca detinutii au murit din cauza normelor si conditiilor pe care a trebuit sa le respecte atunci ca si comandant.

Fostul tortionar Ion Ficior s-a prezentat, vineri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a fost citat de procurori pentru a da o declaratie in dosarul in care este acuzat de genocid.

Ion Ficior este urmarit penal pentru genocid intrucat in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese, potrivit Parchetului ICCJ.

La iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, avocata lui Ficior a spus ca acesta nu se face vinovat de genocid, pentru ca el nu a dispus in mod direct sau nu a actionat in mod direct pentru uciderea acelor detinuti. Avocata a precizat ca normativele si regulile impuse de stat la acea vreme, precum si regimul hranei in penitenciar au dus la decesul acestor persoane.

Aceasta a mai aratat ca Ficior nu a facut nimic altceva decat sa respecte atributiile de comandant pe care le avea atunci.

Citește și
groapa periprava
Urmasii victimelor lui Ficior de la Periprava cer teste ADN. "Am fi fericiti sa recuperam oasele"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Intrebat ce le transmite fostilor detinuti, Ion Ficior a raspuns: "Sanatate, multa sanatate". In 24 octombrie, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica i-au adus la cunostinta lui Ion Ficior ca este invinuit de genocid, in dosarul deschis in urma denuntului formulat la adresa lui de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au aratat procurorii in documentul citat.

Totodata, procurorii sustin ca toti detinutii de la Colonia Periprava erau pusi sa munceasca in conditiile foarte grele, indiferent daca erau inapti sau bolnavi si nu erau echipati corespunzator pentru muncile efectuate, desi erau obligati sa suporte conditii meteorologice extreme. Detinutii erau obligati sa depaseasca norma de munca cu orice pret si erau pedepsiti crunt pentru nesupunere.

"Printre pedepsele aplicate se numara: izolarea (carcera) unde detinutii primeau apa calda cu ocazia condamnarii de catre cei care savarseau abateri de la regulament, alergarea detinutilor cu calul si batai crunte primite cu ciomagul", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai aratat ca, din cauza conditiilor inumane din Colonia de munca Periprava (foame, frig, batai zilnice, lipsa conditiilor elementare de trai, neasigurarea conditiilor medicale necesare detinutilor bolnavi) si a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar si pentru muncitorii de profesie, numarul deceselor de aici era foarte mare, fiind inregistrate 103 decese in perioada 1958 si 1963, cand la conducera unitatii a fost Ion Ficior.

"Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atesta decesul detinutilor, in intervalul 01.08.1958-1.11.1963 in care la carma coloniei s-a aflat col. (r) Ioan Ficior la Periprava au decedat 103 detinuti, toti facand parte din colectivitatea contrarevolutionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de varsta cele mai multe decese (in numar de 54) au fost inregistrate pentru grupa 50-59 de ani", au precizat procurorii.

Acestia fac referire la o statistica realizata privind cauzele de deces care indica o pondere marita a afectiunilor aparatului digestiv si excretor, afectiunilor pulmonare (tuberculoza sau pneumonie), afectiunilor cardiace, precum si enterocolitelor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tortionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid:
Tortionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid: "Detentia a fost abuziva si inumana"

Ion Ficior este urmarit penal pentru genocid intrucat in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici.

Urmasii victimelor lui Ficior de la Periprava cer teste ADN.
Urmasii victimelor lui Ficior de la Periprava cer teste ADN. "Am fi fericiti sa recuperam oasele"

Cutremurator. Dupa mai bine de 50 de ani de suferinta, urmasii celor care au pierit in lagarul de munca de la Periprava cer probe ADN.

Reactia tortionarului Ficior pentru ProTV la acuzatiile de genocid:
Reactia tortionarului Ficior pentru ProTV la acuzatiile de genocid: "Pot sa ma acuze de 200 crime"

Gropile comune descoperite la Periprava scot la lumina chinurile de neimaginat la care au fost supusi detinutii politici acum 50 de ani in lagarul condus de colonelul de securitate Ion Ficior.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.