Avioanele mari ar putea evita Aeroportul Otopeni. Asfaltul se rupe în timpul decolărilor

Ultimul update: Joi 05 Aprilie 2018 20:05
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2018 19:10
Categorie: Actualitate

Pistele şi căile de rulare de pe aeroportul din Otopeni au nevoie urgentă de reparaţie. Altfel, nu mai pot veni avioane mari, pentru că o bucată din asfalt s-a rupt în timpul unei decolări.

Acum, aeroportul operează în condiţii speciale, iar pista este inspectata după fiecare aparat de categorie mare. Împreună cu o echipă de inspecţie, echipa Știrilor ProTV a intrat joi pe pistă, imediat după aterizarea unui asemenea avion, acelaşi care a distrus o bucată din asfalt.

Avionul companiei Israel Airlines, care a aterizat joi pe Otopeni, este unul de categorie E. Vorbim de un aparat peste media celor cu care operează de regulă companiile aeriene în România. Mai mari sunt doar uriaşele aparate cargo de categoria F.

Din cauza problemelor de pe pistele aeroportului, aceste avioane mari decolează şi aterizează în condiţii speciale. Fiecare manevră este urmărită de pe pistă de tehnicienii aeroportului.

Joi a fost aşteptat chiar avionul care a rupt pista săptămâna trecută. Asfaltul de pe marginea pistei, îmbătrânit şi crăpat, a fost spulberat de puternicele motoare ale avionului Boeing 747-400.

Directorul TAROM, nemulţumit de condiţiile de pe Otopeni. "Din cauza gropilor, schimbăm roţile halucinant de des"

Nimeni nu a fost atunci în pericol, spun autorităţile, pentru că asfaltul de uzură are o grosime de 6 milimetri şi nu ar fi putut afecta aeronavă.

Imediat după ruperea asfaltului, timp de 10 minute, pista a fost închisă, iar suprafaţa afectată a fost refăcută. Dar pericolul nu a dispărut.

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi Bucureşti: "Există posibilitatea ca în cazul operării acestor avioane foarte mari, să mai apară exfolieri, dar acestea se pot produce pe zonele laterale ale pistei. acele zone care urmează să fie reparate în curând şi acestea nu au cum să pericliteze siguranţa operării pe aeroport."

Nici aceste denivelări de pe căile de rulare nu ar afecta avioanele, spun autorităţile pentru că ar avea până în 5 centimetri. Adică sunt la limita regulamentului.

Aceste gropi au apărut pe aeroportul din Otopeni din cauza deszăpezirilor, spun autorităţile aeroportuare. Însă ele nu pun în pericol siguranţa zborurilor pentru că pe aici circula doar maşinile. Avioanele nu au voie. Zona lor este strict delimitată de o linie dublă galbenă.

Acestea nu sunt însă singurele probleme de pe aeroport. Piloţii se plâng ca una din căile de acces pe pista nu are lumini pe centru. Iată discuţia dintre un pilot şi turnul de control.

"- Avem şi noi o curiozitate, Whiskey, când o s-o iluminaţi pe centru?
- Eu, la fel ca şi dumneavoastră, am citit şi prin presa, probabil o să se producă curând, foarte curând.
- Da, dumneavoastră staţi acolo pe scaun, noi, tot timpul o folosim. De aia suntem mai curioşi decât dumneavoastră.
- Nu, nu, să ştiţi că ne afectează foarte mulţi, ca şi noi lucrăm în acelaşi scop. Şi chiar ne doare. S-au întâmplat atâtea şi uite că nu s-a făcut nimic."

Problema va fi rezolvată doar atunci când pista va fi renovată, susţine Compania Aeroporturi Bucureşti. În prezent pista 1 este reparată pe trei sferturi şi se operează pe toată lungimea ei. Pe pista doi lucrurile stau mult mai rău, se decolează şi se aterizează pe 65 la sută.

Primele lucrări de mentenanţa vor începe de săptămâna viitoare promite compania şi vor costa 7 milioane de euro. Modernizarea ar urma să se termine în 2019, asta dacă nu se vor bloca licitaţiile aşa cum s-a întâmplat până acum.

În cazul blocării ambelor piste, o soluţie de rezervă ar fi aeroportul din Băneasa. Problema este că acest aeroport poate primi doar 300 de călători pe oră.

Asociația Pro Infrastructura: pista de pe Otopeni e

Asociația Pro Infrastructura: pista de pe Otopeni e "într-o stare dezastruoasă". CNAB spune că a reparat-o

VIDEO PROTVPLUS.RO

kolinda grabar kitarovic - 6

Un jurnalist român o desființează pe președinta Croației. ”Prostimea preia gogoși enorme”

Familie de urşi fotografiată lângă Spitalul Miercurea Ciuc: ”Au mers să-și viziteze victimele”

Ministrul Mediului: Situaţia de la Bicaz e intolerabilă, am cerut amenzi maxime

Definitivat 2018. Au fost publicate Subiectele si Baremele la Definitivat 2018

Decizie în cazul tânărului din Craiova care a provocat accidentul în care i-a murit iubita

Trafic spre mare deviat prin parcare. Limită de 80 km/ h pe A2 din cauza denivelărilor

ccr

CCR a decis că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii "este neconstituţională”

Inundații în România. Un șofer a fost luat pe sus de viitură cu tot cu mașină

A început ploaia la Electric Castle. Mesajul MAI: ”Dacă răciți, aveți grijă ce „pastile” luați!”

Bărbat din Braşov, arestat preventiv pentru că ar fi încercat să îşi violeze propria nepoată

Suspecții care i-ar fi ucis pe cei doi paznici, sub control judiciar. Nu s-a aflat motivul crimelor

Își caută de 2 săptămâni fiul dispărut în Prut. Ritualul făcut pe malul râului: ”Am pus colac cu lumânare”