Avertismentul specialiștilor români în economie: Posibilă recesiune în primăvara anului 2024
Se anunță un sfârșit de an greu din punct de vedere economic, iar specialiștii vorbesc de o posibilă recesiune în primăvara anului viitor.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, economia României a încetinit puternic, cu o creștere timidă de numai un procent în primele nouă luni ale anului. Iar producția industrială, cea mai importantă ramură a economiei, a scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Economia României a crescut în această toamnă cu doar 1,1 %, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În trimestrul al III-a din acest an, comparativ cu trimestru anterior, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,4%. Avansul timid arată că principalele sectoare care ar trebuie să susțină o creștere economică sănătoasă și-au redus motoarele. Industria, de exemplu, a scăzut cu cinci procente în primele nouă luni ale anului, iar economiștii vorbesc de o posibilă recesiune în primăvara anului viitor.
Claudiu Cazacu, expert în economie: "O scădere de 4,2% este semnificativă pentru ceea ce vedem ca direcție în acest sector, aliniat cu ceea ce se întâmplă în Europa. Vedem modelul german... Și în Franța avem indicatori de activitate care sugerează o încetinire. Se simte prin pontențialul mai restrîns de creștere a veniturilor și o eventuală incertitudine pe piața muncii. Se vede în domeniul industrial, dar nu numai... Există o percepție extrem de severă vizavi de sectorul construcțiilor rezidențiale, există construcțiile inginerești și lucrările de infrastructură, acest sector al construcțiilor are dificultăți și vedem în servicii și aceste semnale cu ceea ce se întâmplă în Europa".
Cele mai afectate sectoare sunt cele din industria prelucrătoare, unde fabricile textile, cele de prelucrare a lemnului, a hârtiei sau a echipamentelor electrice au înregistrat cele mai mai scăderi.
Dependente și ele de comenzile de pe piața europeană, firmele producătoare de componente auto din țară și-au redus producția și au renunțat la o parte oameni.
Eugenia Gusilov, expert energie: "Germania, la rândul ei, se confruntă cu o concurență tot mai crescută din partea Chinei, care este lider mondial pe partea de producție de vehicule electrice, pe care noi mizăm în Europa și pe partea de tranziție și care în Europa are o cotă în creștere. Pe măsură ce Germania se confruntă cu această concurență, va fi afectată și România, zona auto, producătoare de echipamente auto".
Pe de altă parte, prețurile prea mari la energie au condus la reducerea voluntară a consumului în rândul populației și al marilor consumatori industriali.
Potrivit datelor INS, producţia, furnizarea de energie electrică şi termică, apă caldă, gaze şi aer condiţionat a scăzut cu 10,9%, în primele 9 luni ale anului, arată datele INS. De exemplu, cel mai mare combinat de îngrășăminte din România a reluat producția după doi ani însă doar la jumătate din capacitate.
Marian Năstase, președintele Asociației Marilor Consumatori din Industria de Energie: "Șocul energetic de anul trecut, când am văzut prețuri de 10 ori mai mari, ne-a afectat foarte tare, pentru că la finalul anului marea industrie e un mare angajator, este un mare producător de valoare adăugată. Vedem prețuri la energie în continuare mari, încă nu s-au calmat prețurile".
În paralel, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că la finalul acestui an, economia României va crește cu 2% și nu cu 2,8% cât anunțase în vară. Specialiștii spun că industria și agricultura sunt cele mai afectate sectoare.