Proiect: Educație financiară la toate clasele. Elev: „Dacă primesc niște bani, mă duc la mall și-i cheltui”
Ministerul Educației are în plan să le dea școlilor mână liberă pentru cursuri de educație financiară, la toate clasele de gimnaziu și de liceu. În prezent, noțiunile de economie intră în opționale în clasa a VIII-a și a XI-a.
Oficialii spun că instruirea precară a populației se reflectă în gradul ridicat de îndatorare și în gestionarea greșită a bugetului de familie, care acoperă în general cu greu toate nevoile membrilor.
”Ce se întâmplă cu moneda din zilele noastre? E importantă? Dacă mergem undeva în străinătate știm că trebuie să avem la noi? Euro sau dolari!”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Cu numai o oră pe săptămână de educație financiară, elevii unei clase a VIII-a încep să aplice coerent regulile economiei globale.
”Îmi pun un buget pe zi și la sfârșitul săptămânii îmi mai rămân bani și pentru săptămâna următoare”.
”- Vreau să am propria mea afacere. Vreau să-mi deschid o firmă de centrale.
- Termice?
- Da”.
”- De ce ai avea nevoie?
- Bani!
- De unde?
- De la bancă”.
”Dacă împrumut de la bancă 100 de lei, de obicei dobânda la case e 19%, deci voi avea de dat înapoi 119 lei”.
Un proiect al Ministerului Educației dă libertatea școlilor de a-i învăța pe copii despre bani, la toate clasele. Directorii vor colabora cu ANAF, cu direcțiile de taxe și impozite și cu autoritatea financiar-bancară.
Florin Lixandru, secretar de stat: ”Să vă dau un exemplu la nivelul unei școli? Vreau să implementez disciplina educație financiară la toate clasele de gimnaziu, chiar dacă aceasta se studiază numai în clasa a VIII-a. Băncile pot merge în unitățile de învățământ și pot lansa programe de informare în ce privește instrumentele de plată. Cum pot utiliza cardurile”.
Ce știu elevii de azi: ”Dacă am bani, mă duc la mall și-i cheltui”
Strategia își propune să limiteze eșecurile la perioada traiului pe banii părinților.
”- Ai avea nevoie de niște principii care să te ghideze?
- Aș avea nevoie, dar tot la fel aș rămâne, tot n-aș putea să strâng bani și să economisesc.
- Dacă primești acum niște bani, ce faci?
- Mă duc la mall și-i cheltui”.
Actualul manual de educație financiară, disciplina opțională la clasa a VIII-a, insistă pe primii lei, de acum 167 de ani. Dar și problemele actuale au nevoie de atenție.
Potrivit unor studii recente despre bunăstare, 92% dintre români nu cunosc noțiuni elementare de economie. 53% nu economisesc și nu investesc niciodată, iar dintre cei care o fac, 52% se bazează pe sfaturile prietenilor. 71% dintre repondenți recunosc că fac des achiziții din impuls.
68 la sută dintre români au credite, însă trei sferturi au depășit termenele de plată cel puțin o dată. Numai o treime își calculează corect bugetul și fac proiecții pe mai mult de 6 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, bani, elevi, buget, scoli, educatie financiara, myimpact,
Dată publicare:
25-10-2023 19:45