Avertisment sumbru al OMS: Planeta este în pragul colapsului. Locul în care temperatura a fost de 62 de grade Celsius
Planeta este în pragul colapsului. Este avertismentul sumbru al experților Organizației Națiunilor Unite, după ce anul trecut a fost cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor.
Nici România nu este ferită de fenomenele extreme. Meteorologii spun că episoadele de secetă vor fi tot mai dese, iar temperaturile din ce în ce mai ridicate ne pot pune în pericol sănătatea.
Un raport realizat de Organizația Meteorologică Mondială confirmă că am trecut peste cel mai călduros deceniu de până acum. În 2023, de exemplu, temperatura medie globală a fost cu 1,45 de grade peste valoarea de referință.
Și în România a fost cel mai fierbinte an de când se fac măsurători. Este drept că încă nu am depășit recordul de 44,5 grade Celsius din anul 1951.
Roxana Bojariu, cercetător ANM: „În octombrie, în a doua parte, am avut temperaturi de peste 35 de grade, asta însemnând pragul zilei caniculare, ori lucrul acesta e ieșit din comun. Dacă vorbim de sănătatea publică, vorbim de o creștere a mortalității în sezonul cald, o mortalitate legată de stresul termic, mai ales în cazul unor grupuri vulnerabile, cum ar fi cei care au boli cronice de inimă, de plămâni”.
Nu vom fi ocoliți de extreme nici în anii ce vin. De pildă, în Rio de Janeiro oamenii s-au perpelit de căldură. Temperatura resimțită în urmă cu câteva zile a fost de 62 de grade celsius.
Adiran Lungu, reprezentant al Fondului Mondial pentru Natură: „Cu toții am experimentat fie pe pielea noastră, fie am văzut la televizor, secete din ce în ce mai dese. Seceta din 2022, seceta din 2023, care au fost extrem de agresive și semnalele sunt că secetele vor fi din ce în ce mai dese. Vor fi din ce în ce mai multe inundații, episoade de vreme extremă, care se vor accentua inclusiv la noi”.
Temperaturi record
Creșterea pe termen lung a temperaturii globale este cauzată de concentrațiile crescute de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot au atins niveluri record. Anul trecut, de exemplu, am asistat la o încălzire a oceanelor fără precedent. Ghețarii s-au retras, iar Antarctica începe să se topească. Fără măsuri luate urgent, situația se va înrăutăți.
Celeste Saulo, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale: „Acum declanșez alerta roșie cu privire la starea climei. Există, totuși, speranță. Generarea de energie regenerabilă este în creștere. În 2023, adăugările de capacitate de energie curată au crescut cu aproape 50% peste 2022”.
După Polonia, România este al doilea cel mai mare emiţător de metan din Uniunea Europeană. Țara noastră începe să își dezvolte producția de energei solară. Anul trecut am avut o creștere cu 308% față de capacitatea adăugată în 2022.