Avertisment hidrologic. Mai multe râuri din țară vor înregistra creşteri de niveluri şi debite
Hidrologii au emis un avertisment conform căruia mai multe râuri din țară vor înregistra, la mijlocul săptămânii viitoare, creşteri importante de niveluri şi debite din cauza precipitațiilor.
Râurile din zonele de deal şi munte din sud-vestul, vestul, centrul şi nordul ţării vor înregistra la mijlocul săptămânii viitoare creşteri importante de niveluri şi debite datorită precipitaţiilor prognozate şi cedării apei din stratul de zăpadă, cu atingerea sau depăşirea Cotelor de Atenţie, potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 11 - 17 ianuarie 2024.
„Debitele medii zilnice vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, aferent zonelor montane înalte şi propagării, exceptând primele două zile ale intervalului când vor fi, în general staţionare. Către mijlocul intervalului de prognoză sunt posibile creşteri importante de niveluri şi debite, cu atingerea sau depăşirea Cotelor de Atenţie pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din sud-vestul, vestul, centrul şi nordul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, mai însemnate cantitativ, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării", arată prognoza INHGA.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în primele două zile ale intervalului de prognoză, în jurul valorii de 6.000 metri cubi/secundă, apoi în creştere până la valoarea de 6.700 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultima parte a intervalului de prognoză, când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Zimnicea.
Specialiştii INHGA estimează un debit maxim al Dunării de 7.500 mc/s, în luna februarie, în timp ce debitul minim ar urma să ajungă la 4.800 mc/s.