Autoritățile pun la bătaie 100 milioane de euro pentru micii gospodari, fără limită de vârstă
După succesul programului „tânărul fermier” se pun la bătaie peste 100 milioane de euro, bani europeni pentru micii gospodari fără limită de vârstă.
De anul aceasta fiecare poate primi până la 50.000 de euro, cu condiția să spună ce investiții va face pe parcursul a trei ani. Prioritate vor avea cei din zona montană, dar și micii fermieri care cresc animale din rase autohtone.
Teodor Decean din județul Alba are aproape 60 de ani și a intrat în programul "micul fermier" de anul trecut. A ascultat sfaturile unui consultant și a accesat fonduri europene în valoare de 15.000 de euro.
Acum are 13 solarii pe 2.000 de metri pătraţi. Cultivă roșii din soiuri autohtone, salată și spanac şi are producţie indiferent de sezon.
Teodor Decean, producător RădeștI: "Cei 15.000 de euro i-am folosit pentru a achiziționa folia necesară, tot sistemul de irigație. Mi-am cumpărat folie atermică pentru a avea produse mai devreme".
Un alt fermier a reușit la 51 de ani să obțină bani europeni pentru fermele mici. În gospodărie are trei vaci, trei porci și 20 de oi și lucrează aproape patru hectare de pământ. Dar a aplicat cu succes şi cu 15.000 de euro a reușit să cumpere o cositoare și a refăcut adăpostul pentru animale.
Alexandru Giredea, fermier Feneș: ”Și în fermele mici se face profit, dar bineînţeles dacă îți place. M-au ajutat foarte mult”.
Din 2021 Programul Micii Fermieri, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, oferă acces la fonduri europene celor care au doar câteva animale în gopodărie sau parcele mici de teren și care îndeplinesc o serie de criterii.
Iar de anul acesta, finanțarea este de trei ori mai mare și are un buget total de 108 milioane de euro până în 2027. Pentru că primesc mai mulți bani, cei care aplică trebuie să contribuie cu 15%.
Tudor Ponoran, director OJFIR Alba: ”Suma per proiect crește de la 15.000 de euro la 50.000 de euro, dar cu intensitatea sprijinului de 85%, iar solicitanții, respectiv viitorii beneficiarii trebuie să vină cu o cofinanțare de 15%".
Peste 1300 de proiecte au fost finanțate din 2021. Pentru anul acesta ghidul urmează să fie publicat, după care va fi anunțată data lansării sesiunii de depunere a dosarelor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: agricultura, fermieri, proiecte, bani europeni,
Dată publicare:
04-02-2023 19:08