Autoritățile merg în comunitățile de romi pentru a-i convinge să se vaccineze: ”Nu te teme! Nu e nimic rău!”
După aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare în România, puțin peste 43% din populația eligibilă, adică persoanele cu vârsta peste 12 ani, este vaccinată. Autoritățile vor să resusciteze campania și merg și în comunitățile de romi.
Doar 34% dintre romi s-au vaccinat. Pe de altă parte, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că a treia doză poate fi administrată la trei luni după a doua.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV: ”Nu te teme! Nu e nimic rău! Hai să facem vaccinul!”.
Autoritățile din Sănătate au anunțat că vor merge în comunitățile de romi pentru a încuraja vaccinarea. Ministrul Sănătății, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și coordonatorul campaniei de vaccinare au stat de vorbă cu reprezentanții romilor și le-au răspuns la întrebări.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Cei care sunt liderii acestei comunități este bine nu doar să militeze pentru vaccinare, dar să și facă public acest lucru. Atunci când se vaccinează, să o facă public, pentru că încrederea oamenilor crește dacă văd că cei care le sunt lideri, cei care îi sfătuiesc, au făcut-o la rândul lor”.
În ceea ce privește vaccinarea la nivel național, statisticile actuale arată că doar 40,5% din populația generală a făcut injecția anti-covid.
Când vorbim de populația eligibilă - adică persoanele care au împlinit 12 ani, procentul este 46,3.
Cea mai mare rată de imunizare, în București: peste 66%
Raportarea pe zone evidențiează faptul că oamenii s-au vaccinat mai mult în mediul urban. În rural, procentul abia a trecut de 25.
Mai conștiincioși par cei din municipii - 42,33% dintre ei au fost în centrele de vaccinare.
Capitala stă cel mai bine din acest punct de vedere: rata de imunizare este peste 66%.
Între timp, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că doza booster, cum este numită a treia doză de vaccin, poate fi făcută cel mai devreme la trei luni după a doua.
Precizările vin în contextul în care Europa se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, inclusiv cu noua tulpină.
În România sunt acum diagnosticate 8 persoane cu varianta Omicron.