Perioada de carantină ar putea fi redusă de la 14 la 10 zile. Recomandări privind doza booster

Ultima actualizare: 04-01-2022 19:23
Vasluianul infectat cu Omicron nu este lăsat de vecini nici să deschidă geamul, deși stă la etaj. Cum îl verifică polițiștii
Profimedia

Vaccinarea pare că stă pe loc la noi în ţară. Campania de imunizare este departe de toate țintele asumate de oficiali.

Autoritățile se gândesc în schimb să reducă perioada de carantină de la 14 la 10 zile pentru că exista riscul să apară sincope în diverse domenii dacă se îmbolnăvesc mai mulţi angajaţi în acelaşi timp.

Într-un centru de vaccinare situat într-un mall din Capitală erau marți după amiază foarte puține persoane și cam așa au stat lucrurile în ultima perioadă.

La nivel național în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 31.000 de persoane, din care 8.004 au primit prima doză de ser sau doza unică de vaccin de la Johnson & Johnson. Alte 17.788 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

În total, până acum avem în toată țara aproape 8 milioane de persoane vaccinate cu prima doză și aproximativ 7.850.000 cu schema completă. Odată cu apariția variantei Omicron însă specialiștii spun că schema completă cu două doze nu mai este suficientă și pentru o bună protecție e nevoie și de o doză booster.

Tot medicii recomandă ca aceasta să fie făcută încrucișat, ceea ce înseamnă că dacă primele 2 doze le-ați făcut cu Pfizer boosterul să-l faceți cu Moderna și invers. Cert este că încă de la finalul anului trecut își pot face doza booster și copiii cu vârstă de peste 12 ani asta deși Agenția Europeană a Medicamentului nu s-a pronunțat încă în această privință iar autoritățile americane au autorizat de-abia luni boosterul la copii.

Potrivit oficialilor români din decembrie până acum circa 6.500 de copii cu vârsta între 12 şi 17 ani au primit a treia doză de vaccin anticovid. În ceea ce privește imunizarea celor și mai mici, de sub 12 ani, această campanie va fi demarată în a doua jumătate a acestei luni în funcție de când vor fi primite dozele pediatrice din acest vaccin.

Pe de altă parte, pentru că suntem și în plin sezon al gripei, medicii recomandă și vaccinarea gripală în paralel cu cea anti-covid. E important de precizat că pare că doza unică de vaccin Johnson&Johnson nu mai este suficientă pentru protecție. Iar autoritățile recomandă o doză booster cu un vaccin mesager ARN.

Deja Austria a anunțat că persoanele vaccinate cu o doză de Johnson&Johnson nu vor mai fi considerate imunizate și prin urmare nu se vor mai bucura de aceleași drepturi precum cei vaccinați cu 2 sau 3 doze, adică nu vor avea acces liber în restaurante sau mijloace de transport în comun sau în alte spații închise.

În ceea ce privește carantina, autoritățile de la noi iau în calcul o reducere a perioadei de izolare pentru cei infectați de la 14 la 10 zile. O asemenea măsură s-ar justifica, mai ales că e de așteptat ca Omicron să se răspândească rapid și să apară un număr foarte mare de cazuri.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO