Autoritatile din Slobozia au cheltuit banii europeni pe o parcare ce a inundat centrul orasului. Rolul jucat de Dragnea
INVESTITII FARA CAP, partea I. Sa luam banii Uniunii Europene! Am tot auzit acest indemn in ultimul deceniu. Ce am facut insa cu ei? Si care au fost competentele oamenilor care i-au luat?
Un parc intins pe 54 de hectare, uscat si pustiu, o bursa de peste ultra dotata, dar fara utilitati, o bursa de cereale...pustie, un hipodrom de zeci de milioane de euro fara cai si lista e lunga. Sunt investitii facute pe bani foarte multi dar administrate fara cap si deocamdata inutile. In ultimii 10 ani, noi romanii am reusit sa luam peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene. Ce am facut cu ei? Ce ne-am priceput.
Politicienii nostri s-au folosit de ei in special in campanii electorale si oameni care n-au nicio competenta au primit pe mana gramezi de bani. Birocratia, incompetenata, coruptia si nepasarea celor care lucreaza prin primarii si institutii publice au facut ca multe investitii sa zaca acum nefolosite sau neterminate. Uniunea ne-a dat bani dar ne-a obligat sa jucam dupa regulile ei. Cine n-a fost gata cu proiectul pana la sfarsitul lui 2015 a fost obligat sa-l termine din propriul buzunar. In cazul institutiilor publice, din buzunarul nostru, al tuturor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru Stoica a fost primarul Sloboziei in perioada 2012-2016. Banii i-au luat ochii si a pornit un proiect grandios: o parcare subterana. “De ce sa nu fie nevoie? Noi suntem mai de la tara la Slobozia? Nu avem si noi nevoie de o parcare subterana?” spune edilul. “Cand iti vin niste bani...nu mai stai sa te gandesti. 380 de miliardel nu mai stai sa te gandesti. Bani, nu gluma, pentru un oras ca noi”.
Locul e cunoscut acum ca "Groapa lui Stoica", o constructie care nu se mai termina, asazata chiar in fata primariei si prefecturii. Proiectul a inceput in 2012 si trebuia sa fie gata in vara lui 2015. In mandatul 2008-2012, Stoica a fost viceprimar iar primar era Gabi Ionascu. Ionascu este cel care a visat sa schimbe centrul orasului. A fost mebru PSD dar cu putin timp inainte de alegerile din 2012, nu s-a mai inteles cu sefii partidului si a fost dat jos din functia de primar. Acum e senator PMP. Povesteste cum au venit banii in Slobozia, in campania electorala.
“Contractul de finantare s-a incheiat in 7 iunie 2012 cu ministerul Dezvoltarii cu 3 zile inainte de alegeri. Ministrul la vremea aia era domnul Dragnea.”
Cum Ionascu fusese inlaturat, locul sau a fost preluat de fostul sau coleg de partid si viceprimar, care isi asuma tot proiectul si spune ca nu a facut nimic gresit. Pentru 'groapa lui Stoica" s-au prevazut 51 de milioane de lei. Dar o firma din Bucuresti, a promis ca face lucrarea cu 37 de milioane. Banii trebuiau sa vina de la Uniunea Europeana iar contributia primariei era de doar 3 la suta. Centrul orasului a fost ras, arbori seculari au fost facuti una cu pamantul pentru a lasa loc betoanelor. Ar trebui sa se inalte 7 fantani arteziene cu 7 statui, busturi de voievozi.
Mai mult, pe cand sapau la parcare constructorii au dat de un rau subteran care curge pe sub primarie si luni la rand centrul orasului s-a transformat in balta. Si acum apa se infiltreaza prin peretii constructiei, cu toate ca sefii actuali ai primariei se fac ca nu vad.
In scurta vreme de la demararea lucrarilor, firma de constructii si-a schimbat actionariatul: a venit Florian Walter, cunoscut client politic cu multe lucrari in domeniul public. A fost arestat mai tarziu pentru evaziune fiscala iar firma a intrat in insolventa. Lucrarile in santier s-au blocat. In vara lui 2016 se pierde finatarea de la uniune. Din 30 si ceva de milioane de lei cat ar fi trebuit sa ia din fonduri europene primaria reuseste sa atraga doar 3. In 2016, primaria face un imprumt de la trezorerie pentru a termina lucrarile: 25 de milioane de lei pe care slobezenii il vor achita in 20 de ani.
Gheroghe Puia este acum administratorul public al orasului. El nu crede ca parcarea era necesara. “Noi prin construirea acestei parcari sacrificam locurile de parcare din spatele consiliului judetean unde sunt aproximativ 40-50 de locuri de parcare. In locul in care este acea parcare acum va veni tunelul parcarii... acesta a fost proiectul”.
Prin urmare, pentru 98 de locuri de parcare cate vor fi in subteran vor fi distruse alte 50 de afara. Acum, pentru finalizarea lucrarilor la parcare si amenajarea centrului s-a stabilit un nou termen: sfarsitul lui 2018. Banii pentru acest loc au venit prin ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Am incercat sa-i prezentam actualului ministru Sevil Shhaideh situatia din Slobozia dar nu vrut sa ne intalneasca.
Parcul industrial slobozia. 20 de hectare de balarii si panouri solare. A costat 17,5 milioane de lei. Acest loc trebuia sa repuna pe picIoare industria din slobozia. Din pacate, e pustiu.
Si acest loc a fost gandit si construit de aceiasi oameni. Tot din fonduri europene. Sunt 20 de loturi, cu toate utilitatile dar investitorii nu s-au inghesuit sa deschida afaceri aici. Pentru administrarea locului, primaria a infiintat o firma pe care o plateste cu o suta de mii de lei pe an.
Valentin Chitu este administratorul societatii Parc Industrial Slobozia. Mai are un angajat, contabila, si tot ce administreaza e reteaua de apa. “O mentinem in functiune. Facem citirea contoarelor, apa si energia electrica. In afara de aceasta activitate facem toate demersurile necesare. Incercam sa aducem in parc investitori. Cautam sa dam mailuri catre societati comericiale”, explica Chitu.
Inchirierea unei parcele aici costa in jur de 15 mii de euro pe an si se cer anumite conditii: crearea a 15 noi locuri de munca si mentinerea lor 5 ani. O singura firma a inchiria un lot si a deschis o hala, in rest, de ani de zile locul e pustiu, o gaura in care primaria pompeaza in fiecare an bani. Grav este faptul ca parcarea si parcul au fost gandite in acelasi proiect atunci cand s-au luat fondurile europene.
Iar daca in urmatorul an, parcul nu este ocupat in proportie de 70 la suta, primaria va fi obligata sa restituie banii Uniunii pentru ambele proiecte: 4 milioane de lei de la parc si alte 3 de la parcare. Aceste locuri sunt o oglinda a competentei celor care au condus primaria. Si care spun, fara nicio ezitare, ca vor candida din nou
Sursa: Pro TV
Etichete: parc, bani, parcare, fonduri europene, investitii, primarie, RTI, slobozia, returnare,
Dată publicare:
31-03-2017 11:48