Am atras putine fonduri UE, iar o parte le-am putea chiar da inapoi. Cat ne costa incompetenta si coruptia autoritatilor

Ultimul update: Vineri 18 Decembrie 2015 07:07
Data publicarii: Marti 15 Decembrie 2015 18:26
Categorie: Financiar

Romania risca sa piarda inca un miliard de euro, bani pe care i-a cheltuit deja din fondurile europene, din cauza unor proiecte nefinalizate.

Dupa ce, cu chiu cu vai, am reusit sa absorbim doar 11 miliarde de euro din cele 19 puse la dispozitie de Uniunea Europeana, proasta administrare birocratia si coruptia ne-au adus in aceasta situatie neplacuta.

Cele mai mari sume pe care riscam sa le platim din buzunarele noastre sunt pentru proiectele de la Transporturi. Pentru ca autostrada demolata, dintre Saliste si Orastie, nu va fi gata la timp, riscul de dezangajare, adica riscul sa dam banii inapoi Comisiei Europene, este foarte mare. Si nu doar pentru aceasta zona, ci pentru intreg tronsonul pentru care am pierde 400 de milioane de euro.

Un alt proiect care atarna acum de negocierile Guvernului Ciolos cu Europa este Metroul Drumul Taberei-Eroilor. Europa ne-a dat 70 de milioane de euro ca sa construim Magistrala 5. Avea termen de finalizare 2014, dar nu e gata nici acum. Si dupa ce s-a prabusit asfaltul peste excavarile din subteran, nici nu va fi gata pana la finalul anului. Atunci expira termenul pentru toate proiectele finantate pe programul 2007-2013.

In afara de aceste proiecte mari, pentru restul programului de Transporturi ar trebui ca in 2016 sa returnam Bruxelles-ului 150 de milioane de euro. Asta daca nu cumva noul guvern obtine vreo amanare.

A ridicat un sat cu fonduri europene stand in fata calculatorului. “Pe vremuri, cand ploua, nu puteai intra”

Cel mai rau este insa la capitolul formare profesionala, unde dosarele penale si problemele descoperite in cheltuirea banilor ne-ar putea costa peste o jumatate de miliard de euro.

Un sfert de miliard de euro este in pericol sa plece de unde a venit si la Programul de Cresterea Competitivitatii Economice, adresat firmelor. Banii vor fi platiti din bugetul statului, adica din taxele si impozitele noastre.

Proiectele de mediu, cum ar fi reabilitarea termica a cladirilor, investitii in energie si reciclare, ori retele de canalizare la care nu s-a conectat nimeni din cauza ca sunt facute prost, ne-ar putea costa si ele 60 de milioane de euro.

Asa ca, din 19 miliarde de euro, am reusit sa atragem 10,9. Si din acestea peste un miliard va face cale-ntoarsa. De ce? Pentru ca fie au fost furati, fie NU au fost investiti la timp si corect.

Reabilitare romaneasca pe bani europeni: un bloc din Capitala nu mai are caldura si nici geamuri. De cand dureaza lucrarile

Reabilitare romaneasca pe bani europeni: un bloc din Capitala nu mai are caldura si nici geamuri. De cand dureaza lucrarile

tanar, calculator

Cum să devii un manager sau un antreprenor de succes. Platforma care îi ajută pe începători

România are nevoie de forță de muncă în IT, dar nu sunt profesori pentru studenți

România, pe ultimul loc în Europa privind educația financiară. ONG-urile cer cursuri în școli

Nordul Capitalei va fi transformat cu 1 mld de €: noi clădiri de birouri și mii de apartamente

Concluziile îngrijorătoare ale FMI după vizita în România. Avertismentul transmis

Liberalii susțin că guvernanții ar pregăti majorarea impozitelor. Robert Negoiță a negat

Euro

Anunțul a fost făcut oficial. Dispare una dintre cele mai cunoscute bănci din România

95% dintre români sunt proprietarii caselor în care stau. Țara noastră, pe primul loc în UE la acest capitol

Rabla 2018. Suma primită de la stat pentru o mașină veche, fără ITP valabil

1 milion de români vor depune la Fisc, din acest an, o declarație unică. Ordonanța, adoptată de Guvern

Declaraţia UNICĂ, aprobată de Guvern. Un contribuabil va beneficia de o reducere de 10% la plata contribuţiilor

Motivele pentru care patronii de restaurante aleg să închidă afacerea după câteva luni