Autoritățile recomandă utilizarea măştilor de tip FFP2 pentru prevenirea infectării cu varianta Omicron
De teama variantei Omicron, oficialii de la Bucureşti recomandă utilizarea măştilor de tip FFP2 şi a celor chirurgicale în detrimentul celor din material textil care nu ar asigura un grad ridicat de protecţie în fața coronaviruslui.
Orice tip de mască am alege trebuie să o schimbăm la 3 ore potrivit medicilor în cazul în care avem o activitate fizică intensă.
Autorităţile noastre au recomandat oficial purtarea măştii de tip FFP2 ca fiind cea mai eficientă. De altfel în Austria şi în unele landuri din Germania este chiar obligatorie în mijloacele de transport în comun, în magazinele alimentare sau în instituţii.
Doctor: ”Persoana care e un potenţial emiţător de virusuri elimină aceste virusuri prin picăturile ce se formează când vorbeşte, tuşeşte etc. Orice barieră care se pune în faţa acestui pacient creează un obstacol care nu lasă aceste picături să se ducă în mediu, astfel îi protejează pe cei din jur de a se infecta. Ce înseamnă FFP 1, 2, 3, capacitatea filtrantă a pânzei din care e făcută, cu cât masca e mai puţin permeabilă cu atât e un standard mai înalt”.
Chimist: ”Masca FFP2 este o mască concepută ca un echipament de protecţie antipraf. Ea asigură o protecţie la particule mai mici decât masca medicală. Implicit, pentru virus este ceva mai eficientă, dar în acelaşi timp se respiră ceva mai greu prin ea”.
Şi masca chirurgicală deşi nu are un grad la fel de ridicat de protecţie rămâne eficientă în calea SARS-COV-2.
Cei mai mulţi preferă însă măştile textile. Iată ce spun specialiştii.
Chimist: "Au o eficienţă de filtrabilitate ceva mai mică, 70%, sau 90% dar care au o respirabilitate mai bună. Acest tip de măşti asigură o protecţie ceva mai scăzută, dar oricum este mai bun decât a nu purta deloc poate să fie reutilizabilă, deci poate să fie spălată şi purtată din nou''.
Experţii nu ne recomandă să purtăm două măşti suprapuse pentru că vom respira greu şi vom avea tendinţa să le dăm jos.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Minnesota dacă o persoană infectată este fără mască iar cel expus poartă o mască de pânză, acesta din urmă se va bucura de protecţie în jur de 20 de minute. 30 de minute îl va proteja masca chirurgicală și două ore și jumătate o mască FFP2.
Timpul în care sunteţi feriţi de boală crește dacă persoana infectată poartă și ea o mască. Potrivit rezultatelor studiului, protecția maximă de 25 de ore, este obținută atunci când ambele persoane poartă o mască de tip FFP.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, masca, autoritati, omicron, recomandari, ffp2,
Dată publicare:
04-01-2022 18:06