Cluj-Napoca, invadat de insecte inofensive dar urât mirositoare. „E o specie nou venită în România, își caută locuri de cuib”
După un val de sesizări, autoritățile din Cluj-Napoca declară război ploșnițelor marmorate, care s-au răspândit în oraș, dar au intrat și în multe case.
Este vorba despre acele insecte care emană un miros neplăcut. Dezinsecția va începe joi spre vineri noapte.
În ultima săptămână, zeci de persoane s-au plâns că insectele au ajuns pe balcoane și chiar în apartamente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cetățean: „Or apărut, dar sunt... Am dat cu soluție și cu spray, cu de toate, dar nu prea. Da. Tot timpul seara, pe plasă, la geam, full”.
Cetățean: „Da, au apărut ceva. Sunt din calea care foarte urât miros. Le iau cu un șervețel și le arunc în WC”.
Iulia Perșa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca: „Am primit și noi sesizări de la oameni, iar în acest sens noi am comandat o intervenție specială pentru combaterea acestor dăunători. Pe tot parcursul lunii octombrie vom interveni cu tratamente fitosanitare”.
Ploșnița marmorată sau ploșnița asiatică devine deranjantă atunci când este atinsă, pentru că miroase foarte urât. Totuși, nu este periculoasă cum este ploșnița de pat, care se hrănește cu sânge.
Lect. dr. Ioan Alexandru Rădac, entomolog al Universității de Vest din Timişoara: „Insectele, acum, toamna, se strâng și își caută loc să ierneze. E o specie nou venită în România. Ce pot face este să elimine un miros neplăcut dacă le luăm în mână. Este singura lor armă de apărare. Se hrănesc cu plante. Fiind o specie nouă, atunci ea nu are prădători”.
Oaspeții urât mirositori nu sunt uşor de combătut. În aceste condiții, specialiștii ne recomandă să nu ridicăm plasele de la geam atunci când aerisim locuințele.