Autoritățile din Bistrița au un nou plan pentru pârtia Cocoș, unde zăpada abia se depune - o instalație de sanie pe șine

×
Codul embed a fost copiat

După ce au îndatorat orașul cu 5,5 milioane euro ca să amenajeze o pârtie pe un deal mic, pe care s-a schiat puțin spre deloc în ultimii cinci ani, autoritățile locale din Bistrița insistă că locul are totuși potențial să atragă zeci de mii de turiști.

Așa că pe același deal Cocoș vor sa ridice o instalație de sanie pe șine - care să funcționeze vara. Proiectul naște deja controverse pentru că s-a descoperit că studiul de fezabilitate ar fi fost copiat după un altul realizat pentru o zonă din Sibiu.

Pentru sistemul de sanie pe șine - care ar uma să fie amplasat pe Dealul Cocoș - Primăria din Bistrița este pregătită să plătească 30 de milioane de lei. Suma urmează să fie achitată în rate pentru că în bugetul local nu sunt toți banii.

Studiul de fezabilitate pentru proiect l-a facut o firmă din Oradea și a costat 30.000 de lei. În schimbul acestei sume, un consilier local susține că Primăria s-a ales cu un document copiat după un altul întocmit pentru o zonă turistică din Sibiu.

„Am observat în studiul de fezabilitate pentru sania de vară de la Bistrița, mențiunile mun. Sibiu sau am găsit menționat inclusiv complexul de pe dealul Gușteriței, pe care l-am căutat ulterior și am văzut că este tot în zona Sibiu. Aceste greșeli aduc suspiciuni foarte grave”, spune Nicolae Păvălean, consilier local.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

În studiul de fezabilitate pentru noua investiție de pe dealul Cocoș sunt și alte lucruri care ridică semne de întrebare. De pildă, într-una dintre paginile documentului scrie că proiectul urmează să fie realizat într-o zonă cu vecinatăți cu risc crescut pentru ca mai apoi să se precizeze că riscul geotehnic este moderat.

Iată și ce susține reprezentantul firmei care a făcut studiul.

„- Noi vedem că e copy-paste. Este adevărat?
Nu... Cum să fie copy-paste? Când se fac mai multe proiecte, inevitabil pot aparea greseli.
Scrie ca e pentru județul Sibiu, dealul Gușteriței.
Încă o dată, este o simplă greșeală, două greșeli de tipărire.”

Nici primarul din Bistrița nu pare deranjat. Ioan Turc are încredere că în cel mult 7 luni sistemul de sanie pe șine va fi amplasat pe dealul Cocoș, iar turiștii vor veni apoi în zonă cu zecile de mii.

Ioan Turc, primar Bistrița: „Nu este altceva decât să oferim o facilitate de agrement excepțională pe deoparte, iar pe altă parte, astupăm gaura neagră, denumită pârtia de schi.”

Marius Bălan, ecologist: „Sania de vară, încă de ani de zile ne-am opus acestei investiții, credem noi inutilă. Din păcate mă văd nevoit să atrag atenția domnului primar, că deja l-a făcut fericit pe fostul primar prin faptul că a ales să mai cheltuie niște bani pentru acestă sanie de vară.”

Fostul primar din Bistrița, Ovidiu Crețu, a îndatorat orașul cu 5 milioane și jumătate de euro, până în 2038, ca să amenajeze pe dealul Cocoș o pârtie de schi. Din cauză că aceasta a fost amplasată la 600 de metri altitudine, iarna zăpada rezistă doar câteva zile - chiar dacă ulterior s-au făcut investiții și în tunuri de zăpadă. Din 2018 și până acum oamenii au schiat doar câteva săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
O șoferiță cu permisul suspendat a rănit un minor și a fugit de la locul accidentului, în Timiș
O șoferiță cu permisul suspendat a rănit un minor și a fugit de la locul accidentului, în Timiș

O şoferiţă din Târgu Jiu, cu carnetul de conducere suspendat, a accidentat un copil de 14 ani săptămâna trecută în Timişoara şi apoi a părăsit locul faptei.  

Prohibiţia pescuitului în România se extinde. Până când este în vigoare
Prohibiţia pescuitului în România se extinde. Până când este în vigoare

Prohibiţia pescuitului se extinde începând de marţi şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi, fără ca aceştia să aibă vreun însoţitor sau ajutor în barcă.

Pățania unui tânăr din Mureș care a înălțat un zmeu. „Sunt foarte îngrijorătoare aceste incidente”
Pățania unui tânăr din Mureș care a înălțat un zmeu. „Sunt foarte îngrijorătoare aceste incidente”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă avertizează asupra riscului pe care-l reprezinţă jocul cu zmeul în apropierea liniilor electrice sau alte surse de electricitate, după ce un tânăr din judeţul Mureş a fost la un pas de moarte.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.