Autoritățile caută soluții pentru stoparea prostituției. Ce se va întâmpla în hoteluri
"În Europa este mai ușor să închiriezi o persoană pentru sex decât o mașină furată!", spune directorul Agenției împotriva traficului de persoane, care atrage atenția că nu sunt sancționați și cei care plătesc pentru aceste servicii ilegale.
Cum la noi în țară fenomenul prostituției a luat amploare, autoritățile caută soluţii. Agenția a încheiat miercuri un acord cu reprezentanții industriei hoteliere, pentru ca în următorul an 300 de angajați să învețe cum să depisteze cazurile de trafic de persoane și să le raporteze. Încă sunt recepționeri care închid ochii atunci când văd în hoteluri femei și copii forțați să se prostitueze, recunosc managerii din hoteluri.
România este pe primul loc în Europa la numărul victimelor care ajung să fie bătute, sechestrate şi forţate să se prostitueze. Datele oficiale reflectă însă doar vârful iceberg-ului.
Comisar-șef de poliție, Maximilian-Axel Nicolae, director Agenţia Naţională Împotriva traficului de persoane: "Este mai sigur să închiriezi o persoană pentru servicii sexuale decât să închiriezi o maşină furată."
Unele fete salvate le-au spus poliţiştilor că au fost obligate de proxeneţi să se prostitueze şi în hoteluri. Ca să afle la timp de aceste cazuri, autorităţile au cerut ajutorul celor din domeniu. Recepţionerii şi cameristele vor participa la cursuri pentru a învăţa cum să depisteze cazurile de trafic de persoane şi să le raporteze. În primul an, 300 de angajaţi din 40 de hoteluri din ţară vor participa la cursuri, realizate de specialişti din cadrul agenţiei. Apoi, proiectul se poate extinde.
Există indicii care le-ar putea trezi suspiciunea angajatiilor din hoteluri. De exemplu, atunci când o persoană vine în hotel şi are urme de violență sau atunci când este dependentă de altcineva şi evită constant contactul cu recepţionerii.
Recepționeră: "Putem identifica foarte uşor persoanele minore care nu sunt cu părinţii lor aici. La fel dacă au urme de violență sau presiunea pusă asupra unui copil."
În unele hoteluri s-au făcut deja astfel de cursuri, printr-un proiect pilot, din 2016.
„Reporter: După aceste training-uri au fost angajaţi care chiar au depistat astfel de cazuri?
Felicia Dinca, manager general lanţ hotelier: Da. Au făcut-o destul de natural. Şi noi, managementul am reacţionat natural pentu că vrem în continuare să îi încurajăm, să nu fie speriaţi că dacă raportează ceva, apoi vor fi anchetaţi."
Nu se întâmplă la fel în toate hotelurile.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: "Trebuie să fiu conştient şi să spun că da, se întâmplă ca în unele hoteluri să se cazeze un adult cu un minor, ceea ce este ilegal."
Unele hoteluri nu sunt străine de această afacere ilegală. În 2014, poliţiştii din Bucureşti au percheziţionat două hoteluri de lux. Unii angajaţi au fost acuzaţi că le prezentau clienţilor femei dintr-un catalog special realizat. Poliţiştii au aflat atunci că în spatele afacerii a stat de fapt Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, care a fost şi încarcerat după acest episod.