Aurora boreală, văzută din România. Spectacolul de pe cer a fost cauzat de furtuna geomagnetică. GALERIE FOTO
O furtună geomagnetică severă, cea mai puternică din ultimii 18 ani, a făcut spectacol pe cer vineri noapte. O auroră boreală a fost vizibilă din emisfera nordică a planetei, inclusiv din zonele străine de acest fenomen.
Și de la noi s-a văzut minunea de pe cer.Partea mai putin frumoasă este că furtuna solară ar putea perturba rețelele electrice și sateliții, avertizează experții.
Pentru cei care au avut norocul să fie pe afară ori să arunce un ochi pe geam, cerul a oferit vineri noapte un spectacol rar întâlnit. Iar pasionații de astro-fotografie n-au mai prididit cu pozele. Câțiva tineri din Timișoara au mers pe un câmp, la 35 de kilometri de oraș, unde nu ajunge lumina așezărilor umane.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Darius Mihai, pasionat de astrofotografie: „De când am ajuns aici exclamăm cu toții, incredibil. Am văzut că nu sunt nori deasupra acestei localități și atunci în funcție de vreme, alegem locul unde merge”.
Alex Babiuc, pasionat de astrofotografie: „S-au văzut culori cu ochiu liber, ceea ce înseamnă că e foarte luminoasă și ceea ce este destul de rar în România. Am văzut roșu, am văzut albastru”.
Primele culori stranii au putut fi observate în vestul țării pe cer în jurul orei 22, însă apogeul a fost la două noaptea.
De altfel, fenomenul a fost vizibil din emisfera nordică a planetei. O alertă de furtună geomagnetică severă - de nivelul G4, adică al doilea cel mai înalt nivel - a fost emisă la nivel global. Ultima de acest fel a fost acum 18 ani.
Alex Babiuc, pasionat de astrofotografie: „Multă lume urmărește dacă o să fie activitate solară sau nu, inclusiv pe partea astronomică sunt persoane care fotografiază soarele dacă este vreo erupție foarte puternică pe soare e posibil să ajungă particule pe pământ, dacă este o furtună foarte puternică, poate să genereze o auroră”.
Partea mai putin plăcută este că furtuna solară de o intensitate rară ar putea provoca perturbări ale rețelelor electrice și sateliților, au avertizat autoritățile americane. În schimb, Agenția Aviației Civile americane a anunțat că "nu se așteaptă la consecințe semnificative" în ceea ce privește traficul aerian.
La scurt timp după aparția aurorei, rețelele sociale au fost inundate de poze. Fiecare a căutat să surprindă cat mai fidel culorile de pe cer.
Oameni din mai multe zone ale țării, martori ai spectacolului de lumini celeste, au trimis poze și pe adresa Știrilor ProTv.
N-ar fi exclus ca aurora să fie vizibilă și în serile următoare, având în vedere intensitatea furtunii solare, spun specialiștii.