Augustin Lazăr anunţă că îşi depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general


Ultimul update: Marti 19 Martie 2019 08:38
Data publicarii: Luni 18 Martie 2019 16:12
Categorie: Stiri actuale
Augustin Lazăr

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, anunţă că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul Justiţiei pentru selectarea viitorului procuror general.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoştinţa publicului faptul că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul justiţiei pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019”, a transmis, luni Parchetul General, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată prcizează că obţinerea unui nou mandat ”ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Continuarea exercitării funcţiei de procuror general este utilă şi din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaţionale în contextul racordării internaţionale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligaţia respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul de presă, potrivit News.ro.

Potrivit documentului, în cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali şi Şefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, Ministerului Public din România i s-au încredinţat prerogativele organizării celei de-a 14-a întâlniri a Forumului, alături de Finlanda. Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din România cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având un rol esenţial în stabilirea agendei şi a temelor care vor fi dezbătute.

De asemenea, în perioada următoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaţionale. Astfel, în cursul lunii aprilie 2019, Ministerul Public din România, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Procurorilor Francofoni (AIPPF) şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), va organiza la Bucureşti o conferinţă regională având ca tematică independenţa procurorilor, respectiv protecţia prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural naţional.

Totodată, pe 23 mai 2019, sub egida Eurojust, la Haga, în Olanda, va fi organizată cea de-a 4-a Zi împotriva impunităţii cu privire la infracţiunile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Ziua Împotriva Impunităţii se organizează anual, începând din 2016, pe 23 mai, fiind prezidată de statul care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv, fiind organizată în cooperare cu Reţeaua Europeană de cercetare a genocidului, crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii.

Scopul acestei manifestări este acela de a promova cercetarea de către statele membre, la nivel naţional, a genocidului, crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii, de a recunoaşte eforturile făcute în acest scop de a reafirma angajamentul global al Uniunii Europene de a continua lupta împotriva impunităţii faţă de aceste crime.

”În următorii ani trebuie continuată activitatea de implementare a programelor cu finanţare externă semnate şi coordonate de procurorul general, programe care reprezintă cea mai mare investiţie financiară în infrastructura informatică a Ministerul Public şi în formarea profesională”, a mai transmis Parchetul General care a exemplificat proiectele la care se face referire.

Augustin Lazăr transmite c depunerea candidaturii ”răspunde aşteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privinţa promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială şi respect reciproc cu celelalte puteri ale statului”.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declanşat, joi, procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie. Candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, ora 17:30, procedura de selecţie urmând să se încheie în 5 aprilie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că viitorul procuror general trebuie să fie cineva cu abilităţi manageriale, "care cunoaşte sistemul cu bunele şi cu mai puţin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie".

Mai presus de acestea, însă, spune Toader, trebuie să aibă "multă bună credinţă" şi ataşament faţă de oameni.

În toamna anului 2018, Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr, demers contestat în instanţă de procurorul general.

În 27 decembrie, Tudorel Toader a anunţat că i-a trimis din nou preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general, însă şeful statului a spus în repetate rânduri că nu va da curs acesteia. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Augustin Lazăr Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro Pro TV

Prioritățile lui Tudorel Toader: modificarea OUG 7 și înlocuirea lui Augustin Lazăr
Prioritățile lui Tudorel Toader: modificarea OUG 7 și înlocuirea lui Augustin Lazăr
Război total Toader - Lazăr:
Război total Toader - Lazăr: "Vom ataca la CCR OUG pe legile justiției"
Toader a venit la Parchetul General, dar nu s-a întâlnit cu Lazăr.
Toader a venit la Parchetul General, dar nu s-a întâlnit cu Lazăr. "Am servit o cafea"
Tudorel Toader anunță declanșarea procedurii de numire a unui nou procuror general
Tudorel Toader anunță declanșarea procedurii de numire a unui nou procuror general
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
La înot pentru un scop nobil

06:40
LA MARUTA
Cristi Pascu, pălării din părul clientelor

12:26
LA MARUTA
Cum arată apartamentul de lux pe care îl deține Brigitte în Mamaia

06:46
LAS FIERBINTI
Dorel ia bani de la Bobiță
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:06
LAS FIERBINTI
Prefectul vine cu un iepuraș în Fierbinți
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:48
LAS FIERBINTI
Celentano vrea să scape de vicii
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:24
LA MARUTA
Ramona Păun se mărită. Cum a fost cerută de soție

10:40
LAS FIERBINTI
Celentano a rămas fără tabloul cu portretul lui
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:16
LA MARUTA
Pe urmele copilăriei alături de Nico

06:49
VORBESTE LUMEA
Vara lor, cu muzică și distracție
"J'ai besoin de toi", o piesă dance, cu versuri în limba franceză

07:00
politie
Evadat de la penitenciarul Ploieşti, prins după câteva ore. Unde se ascundea
Cazul Sorinei, discutat săptămâna viitoare în Parlamentul României
Maşinile parcate în stradă vor fi ridicate de Primăria Capitalei. Cât vor plăti şoferii
Noul Cod Administrativ ar ajuta baronii locali. Cum vor putea ajunge penalii în Guvern
După ploi, România va fi lovită şi de un val de căldură sahariană. Avertismentul experţilor
Turişti salvaţi în ultima clipă din Marea Neagră. Unul dintre ei l-a lovit pe salvamar
Ludovic
Sacrificiul făcut de un cuplu ca să îl ia în vacanță pe cățelul Ludovic. „E mulţumit”
Ordonanţa ce îi face pe şoferii Uber, Bolt sau Clever egali cu taximetriştii. Noile reguli
Primăriile nu mai pot începe proiecte de construcţii, fiindcă firmele nu vin la licitaţii
Sistemul care opreşte maşina dacă şoferul stă pe telefon, inventat de români
Un cetățean român și unul yemenit, evacuați din Yemen la București. Anunțul MAE
"Punţile" acordate bugetarilor între week-end şi sărbătorile legale ar putea dispărea