Război total Toader - Lazăr: "Vom ataca la CCR OUG pe legile justiției"

Ultima actualizare: 22-02-2019 21:08
Tudorel Toader si Augustin Lazar
Pro TV

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, vineri seară, că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale suspecte de neconstituţionalitate în ordonanţa pe legile justiţiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

"În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea, fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu", a declarat Lazăr la RFI, informează News.ro

Augustin Lazăr vorbește despre o blocare a sistemului de justiţie.

"Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public, fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (...) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?", a afirmat Lazăr.

El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.

"Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia", mai spune Lazăr.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: "Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării".

Referitor la Secţia specială pentru magistraţi. el a spus: "Ea este un fapt împlinit în acest moment. A fost introdusă şi funcţionează în acest moment, aşa cum funcţionează. (...) Aşa cum este formulat acel text, pare că el doreşte să scoată această secţie de sub controlul procurorului general. O astfel de secţie sau direcţie nu poate exista în afara Ministerului Public decât sub controlul procurorului general, care trebuie să-l exercite conform legii".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO