Au uitat de tragedia de la Colectiv. Legea care da drept localurilor sa functioneze fara aviz ISU, votata in Parlament
Parlamentarii nostri au trecut peste tragedia de la Colectiv si au votat ca localurile fara autorizatie din partea pompierilor sa functioneze pe raspunderea patronilor.
Le dau acestora zece luni ca sa intre in legalitate. Teoretic, si Arena Nationala ar putea fi deschisa pe aceleasi considerente. Federatia Romana de Fotbal pare gata sa riste, insa Primaria, care este proprietarul, nici nu vrea sa auda de asa ceva.
Alex Ichim, purtator de cuvant Primaria Capitalei: "ISU spune ca se poate deschide Arena Natioanal doar pe asumarea unei raspunderi. Nu suntem dispusi sa incalam legea."
Daca mesajul Primariei Capitalei nu este clar, avem si varianta pe intelesul tuturor: Arena Nationala ramane inchisa atata vreme cat nu are autorizatia de securitate la incendiu a pompierilor.
In viziunea Ministerului de Interne, Arena Nationala poate primi 55.000 de spectatori. Responsabilii se bazeaza pe o modificare a legii privind securitatea la incendiu, pe care au promovat-o in parlament si care a fost votata. In ea scrie ca o firma poate sa functioneze fara autorizatie de la pompieri, daca proprietarul isi asuma raspunderea.
Raed Arafat: "Amendamentele venite din partea comisiei si care sunt binevenite, pentru ca vor duce la reducerea presiunii care este pe ISU, precum si pe factorii economici."
Cu alte cuvinte, pentru ca pompierii sa nu mai fie coplesiti cu zeci de mii de solicitari de autorizare a unor localuri, sa lasam cluburile si barurile sa functioneze pe propria raspundere, asa cum a fost si clubul Colectiv.
Initiatorul, Victor Dobre, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, spune ca se bazeaza pe bunul simt al patronilor.
Victor Dobre, presedinte Comisia pentru Administratie Publica:
"In perioada de functionare, pana la autorizare, iti asumi responsabilitatea. Adica legea responsabilizeaza pe cei care exploateaza. Nu cred ca sunt oameni care isi asuma riscuri, mai ales dupa tragica experienta traita."
Din nou va amintim ca patronii clubului Colectiv tocmai asa functionau: pe propria raspundere.
In acest moment, sunt 10.000 de localuri, restaurante, cafenele si baruri care functioneaza fara autorizatia de la pompieri. Fie pentru ca a expirat la inceputul anului si nu au reinnoit-o, fie pentru ca nu au avut-o niciodata si abia acum se afla in plin proces de autorizare. Niciun patron nu a iesit in fata camerei sa se bata cu pumnii in piept ca isi asuma raspunderea, dar o vor face in fata autoritatilor, pentru ca altfel isi vor pierde clientii.
Octav Dura, reprezentant patronate: "Cei care isi desfasoara azi activitatea, isi descfasoara activitatea in locatii sigure, care nu pun in pericol viata cetatenilor. Este o normalitate si un lucru care trebuia sa se intample. Am cerut acest lucru tocmai de la finalul anului trecut."
Si sunt mari sanse sa li implineasca doleantele: modificarile au trecut de Camera Deputatilor si vor merge direct la presedintele Iohannis, care promulga legea sau o retrimite in parlament.