Inregistrare cu puternic impact emotional. Primul apel la 112 in cazul incendiului din Colectiv, facut la ora 22:32. AUDIO
Serviciul de Telecomunicatii Speciale, a anuntat vineri ca doua persoane au cerut conform legii, inregistrarile convorbirilor telefonice facute in urma apelului la 112, din Clubul Colectiv.
Una din inregistrari a fost postata recent pe retelele de socializare si este cutremuratoare.
Ea face parte din ancheta inceputa de procurori, si a fost analizata, cu siguranta, si de inspectorii Corpului de control al premierului.
Acestia cerceteaza modul in care s-a intervenit in incendiul de la "Colectiv", soldat cu 63 de morti.
Apel 112VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt: 1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut. 2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie. 5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit. Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #colectivpentruviitor
Posted by Colectiv Pentru Viitor on Thursday, February 18, 2016
- Incendiu, incendiu in Fabrica Pionierul.
- Unde, pe ce strada?
- Strada Tabacarilor, 7. Incendiu in Fabrica Pionierul.
- Tabacarilor, 7.
- Explodeaza, explodeaza!
- Ramaneti va rog la telefon.
- Este fum, este fum, este fum.
- Am inteles ca este fum. Este cineva blocat acolo?
- Nu imi dau seama. Vezi ca iei foc! Sunt oameni inauntru, nu stiu cati au iesit.
- Alo, pompierii. Spuneti-mi unde arde, la intrare.
- Inauntru, exista un club.
- Da, da, stiu unde este Colectiv. Spuneti-mi exact unde arde, inauntru.
- A luat foc o izolatie.
- Sunt persoane ranite?
- Da, da, da, acum ard niste oameni.
- Ard niste oameni?
- Da. Ies raniti. Scoateti-i afara!
- Echipajele au fost trimise catre dumneavoastra. Puteti aprecia cat cate victime sunt?
- Nu stiu, sunt foarte multe. Erau 500 de persoane inauntru. Urgent, va rog! Ambulante, ambulante, sunt foarte multi.
- Ne puteti da un numar?
- Haideti, va rog frumos, trimiteti ambulante ca sunt peste 50 de persoane ranite.
- Trimitem cate putem.
- Da, da, da trimiteti.
Acesta ar fi primul apel facut in seara de 30 octombrie la serviciul de urgenta 112. Victor Dobre, barman la Colectiv, crede ca inregistrarea va arata adevarul despre eficienta interventiei din acea seara.
Victor Dobre: "Nu stiu cat timp a trecut exact, insa in cursul evenimentelor pot sa spun ca atunci cand au sosit pompierii noi scosesem marea parte a persoanelor care erau in buza intrarii."
Victor Dobre: "E adevarat ca si cei care au venit erau si ei in soc, desi nu imi explic ca doar ei cu asta se ocupa, trebuia sa isi asume mai multe lucruri si actiuni , care chiar daca nu erau pe procedura ar fi fost mult mai eficiente pentru desfasurarea interventiei."
Modul in care au intervenit echipajele de urgenta la clubul Colectiv a facut si obiectul unei verificari a ministerului de interne. La final, oficialii au stabilit ca oamenii si-au facut datoria si greselile au fost minore.
O alta ancheta a corpului de control al premierului este insa acum in curs. Primele rezultate vorbesc despre deficiente in modul in care a fost organizata interventia.
In urma incendiului din clubul Colectiv, 63 de tineri au murit si alti peste 100 au fost raniti.
Citeste si: Portretele celor 63 de tineri care si-au pierdut viata in urma incendiului din clubul Colectiv