Primul meci care s-ar putea juca pe Arena Nationala dupa "suspendarea" de la ISU. Acoperisul e testat deja in laborator
Arena Nationala si-ar putea deschide portile in cel mult doua saptamani. Materialul din care este fabricat acoperisul stadionului este deja testat in laboratoarele unor centre din Bucuresti.
Daca rezultatele sunt bune, autorizatia de securitate la incendiu va fi eliberata imedat. Vestea este cat se poate de buna pentru microbisti, pentru ca amicalul cu Spania ar putea avea loc la Bucuresti. Autoritatile cauta insa o solutie si pentru situtatia in care acoperisul nu trece de teste. Cu alte cuvinte, ar putea sa dea dispensa pentru partida din 27 martie.
Arena Nationala a intrat in procedura de acreditare a acoperisului si in cel mult doua saptamini ar trebui sa-si redeschida portile. Asta daca macar acum, in al 12-lea ceas, demersurile vor fi finalizate.
Max Bogl - compania de constructii - a cerut Centrului pentru Securitate la Incendiu si Laboratorului ICECON sa faca teste de rezistenta la foc a membranei folosita atunci cand a facut acoprisul. Rezultatele vor ajunge la Comisia Tehnica de la Ministerul Dezvoltarii, care va analiza datele si va elibera acordul tehnic.
Daniel Vasile, ISU Bucuresti: "In momentul in care o sa fie prezentat unul dintre cele doua documente pe care le-am mentionat, atunci se intrunesc si conditiile pentru acordarea autorizatiei."
Cu autorizatia de incendiu, primaria va putea redeschide arena.
Paradoxal este ca aceasta procedura a mai fost repetata de trei ori si, de fiecare data, blocajul a aparut la pompieri. Fie legea se schimbase si constructorul avea nevoie de alte avize si teste ca sa obtina autorizatia, fie laboratoarele unde facuse verificarea rezistentei la foc nu ar fi fost autorizate.
Cei de la Max Bogl au adus si un expert tehnic care sa ateste siguranta membranei de pe arena. Nefolositor, atata timp cat nu era acreditat.
Toate aceste demersuri au avut loc in ultimii patru ani, timp in care acoperisul nu a putut intra in legalitate. Incendiul de la Colectiv a scos la iveala hibele de sistem si lispa acestor autorizari pentru spatii importante, locuri in care se strang sute, mii sau chiar zeci de mii de oameni.
Intr-un document aflat la Primaria Capitalei, constructorul sustine ca acelasi tip de membrana este montata pe stadioane din Berlin, Frankfurt, Cape Town, Kiev si chiar si la celebrul hotel de sapte stele Burj Al Arab din Dubai.
Si atunci de ce atatea balbe si blocaje in sistem? Autoritatile arata cu degetul catre constructor, Max Bogl, care nu a obtinut avizele neceasre in atatia ani. Contactat telefonic, directorul a transmis ca este ocupat si va raspunde intrebarilor noastre saptamana viitoare.
Interesant este ca meciul din 27 martie, Romania - Spania, se poate juca. Chiar daca autorizarea nu soseste, pompierii sustin ca arena este sigura pentru public. Trebuie doar respectate regulile impuse de ei.