Au scapat din infernul din Libia. 30 de eritreeni au ajuns la Timisoara

Dată publicare: 21-04-2011 06:08
Dată actualizare: 18-06-2012 02:07


Ei au sosit  marti seara in orasul de pe Bega cu o aeronava speciala, pusa la dispozitie de agentia ONU pentru refugiati si guvernul Romaniei. Tara noastra ii va gazdui temporar, pana cand vor obtine azil permanent in Statele Unite.

Fosta colonie italiana si britanica, Eritreea a fost anexata de Etiopia în 1952. A urmat un razboi lung si sangeros care a lasat in urma o jumatate de milion de refugiati, peste o suta de mii de morti si drame greu de descris in cuvinte.

Daniel avea 22 de ani cand a fugit din calea violentelor din Eritreea. A ajuns insa intr-o inchisoare din Libia, unde a indurat foame si torturi, vreme de doi ani. Cand a iesit din detentie, n-a apucat sa se bucure de libertate ca a inceput razboiul si a trebuit sa fuga din nou. Mahmud a trait vreme de 18 ani in Libia iar povestea lui e la fel de dureroasa. Si el a indurat regimul opresiv din temnitele lui Ghadafi.

Dupa un drum istovitor, de doua zile, refugiatii din Eritreea au lacrimi in ochi si poarta inca in suflet ranile unui razboi teribil. La Timisoara, intrezaresc in sfarsit o raza de speranta. Deviza lor, "niciodata nu ingenunchiati" le da puterea sa mearga mai departe. In cateva luni, vor pleca spre Statele Unite, unde vor incerca sa inceapa o noua viata.
 

Tags: razboi, conflicte,


VIDEO PROTVPLUS.RO