Ploaie mortala. Rebelii acuza ca Ghaddafi foloseste bombe cu submunitie

Ultima actualizare: 29-04-2012 02:15
Explozie

Rebeliunea libiana a acuzat vineri fortele loiale colonelului Muammar Ghaddafii ca utilizeaza bombe cu submunitie in zone locuite de civili, la Misrata. Acestea sunt interzise printr-o conventie din 2010.

Orasul Misrata era vineri seara vizat de tiruri de mortiera si de artilerie, conform unui fotoreporter al AFP. Potrivit unor medici din Benghazi, bastionul rebeliunii libiene, care au contacte cu colegi din Misrata, confruntarile s-au soldat cu cel putin opt morti vineri in acest oras.

Vezi VIDEO. Ghaddafi a defilat triumfator prin Tripoli

Rebeliunea a acuzat fortele guvernamentale ca au utilizat bombe cu submunitie joi seara, la Misrata. "Noaptea trecuta a fost ca o ploaie", a declarat Hazam Abu Zeid, un locuitor care a recurs la arme pentru a-si apara cartierul.

O conventie internationala care interzice armele cu submunitie a intrat in vigoare in 2010, dar Libia face parte dintre tarile care nu sunt semnatare ale acestei conventii. Organizatia Human Rights Watch a confirmat vineri folosirea acestor bombe de catre fortele colonelului Ghaddafi.

"Human Rights Watch a observat cel putin trei bombe cu submunitie care au explodat deasupra cartierului el-Shawahda din Misrata, in noaptea de 14 aprilie", a precizat organizatia intr-un comunicat.

Bombele au explodat la aproximativ un kilometru de linia de demarcatie dintre rebeli si fortele lui Ghaddafi. Submunitia ar fi cazut la numai 300 de metri de spitalul local.

Franta, noul "gardian al lumii". Sarkozy, tot mai des comparat cu Bush

"Este odios ca Libia utilizeaza acest tip de bombe, in special in zone rezidentiale", a apreciat Human Rights Watch, subliniind ca "aceste bombe reprezinta un risc pentru populatia civila, in cursul atacurilor pentru ca ele fac ravagii imprecise si ulterior pentru ca elemente neexplodate raman dispersate" in teren.

Cotidianul New York Times a publicat un articol, insotit de fotografii, care arata ca bombe cu submunitie de 120 de milimetri, fabricate in Spania in 2007, cu un an inainte ca aceasta tara sa semneze conventia internationala privind armele cu submunitie, au fost utilizate joi de fortele lui Muammar Ghaddafi in timpul luptelor cu rebeliunea libiana.

Submunitia din aceste bombe poate ucide si mutila civili mult timp dupa folosirea lor, pentru ca de multe ori nu explodeaza imediat.

Secta din SUA: "Mai sunt 27 de zile pana la Apocalipsa". Vezi calculele

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO