Au guvernanții vreo strategie pentru țara care îmbătrânește timpuriu? Un nou sezon ”România, te iubesc”
România îmbătrâneşte, iar viitorul proiectează o ţară fără forţă de muncă şi cu oameni în vârstă, pensionaţi timpuriu.
Dacă guvernanţii nu pun ACUM în practică o strategie care să încurajeze îmbătrânirea activă, o politică promovată deja de multe ţări din UE - sistemul va intra în colaps.
Duminică, în noul sezon "România, te iubesc!" vedem cât de pregătiţi sunt politicienii să dea piept cu aceste realităţi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Imaginaţi-vă o Românie în care o treime dintre oameni au peste 65 de ani. Asta în vreme ce, în aceeaşi proporţie, tinerii nu muncesc. Aşa va arăta în 2016 potrivit statisticilor.
Romania îmbătrâneşte și riscă să îmbătrânească urât, dacă guvernul nu gândeşte acum o strategie luând în calcul ultimele studii, care arată că în 2060 mai mult de o treime din populaţia României va avea peste 65 de ani.
Duminică, la "România, te iubesc!" vedeţi dacă au sau nu guvernanţii strategii. Până una alta, iau măsuri extreme care afectează exact bătrânii singuri şi taie din fondurile pentru îngrijirea lor.
În azile, situaţia e şi mai dramatică. 1000 de vârstnici sunt pe lista de astetare, iar parte din cele existente vor fi închise
”Am 89 de ani. Fiul meu a murit, casă mi-a stricat-o. N-am nici un Dumnezeu. N-am CEC, n-am pământ. Sunt amărâtă” - spune o pensionară.
Ca să vedem un sistem de protecţie al vârstnicilor funcţional, ne-am dus în Germania. Zeci de românce îngrijesc bătrâni nemți la domiciliu, iar statul plăteşte pentru asta. Cei care nu se pot îngriji singuri şi au şi probleme medicale ajung în azil, unde au parte de toată îngrijirea.
La noi, îmbătrânirea activă despre care vorbeşte Uniunea Europeană e doar un concept aşezat pe hârtie.
Guvernul ar trebui să ia încă de pe acum măsuri să încurajeze angajarea persoanelor în vârstă, să-i ajute din punct de vedere medical, să le ofere sprijin pentru că vârstnicii vulnertabili, care ajung în grija statului să nu se mai simtă îngropaţi înainte de a muri.
Despre toate acestea - duminică, la România, te iubesc!, la ora 18:00.