Mai mulți români, nervoși după ce au aflat că au donat sânge pentru un caz fals

Dată publicare: 08-09-2017 18:06
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Zeci de mii de oameni care au primit un mesaj tulburător, prin care erau îndemnaţi să ajute o fetiţă foarte bolnavă, au mers să doneze sânge.

Atunci au aflat că era un caz vechi din 2009, iar unii s-au simţit păcăliţi. Important este că aţi donat sânge, le-au spus medicii, care i-au felicitat. Chiar dacă fetiţă este acum sănătoasă, sunt alţi copii care au nevoie de ajutor în fiecare zi.

Mesajul a început să circule pe internet şi pe aplicaţiile de comunicare încă de joi dimineaţă. În doar câteva ore a fost distribuit de zeci de mii de oameni. "Ai grupa AB pozitiv şi eşti dispus să donezi sânge pentru o fetiţă cu aplazie medulară ?! Este la spitalul Fundeni (Bucureşti) , secţia de Pediatrie , are 11 ani , se numeşte Tudor Alexandra Mihaela şi până la operaţie face transfuzii zilnice"

Zeci de oameni au mers fie la spitalul Fundeni , fie la centrul de transfuzii sanguine din Bucureşti, că să doneze pentru fetiţă. Acolo au avut parte de o surpriză. Anunţul era fals, dar mulţi au rămas să doneze.

Medicii s-au bucurat că oamenii au venit să doneze chiar dacă motivul nu mai era de actualitate. Rezerva de sânge pentru spitale este mereu la limită.

În acest caz, o femeie din Bucureşti a văzut mesajul pe o pagină de internet şi a vrut să facă o fapta bună. Nu a citit dată la care fusese postat mesajul. L-a transmis prietenilor şi aceştia, la rândul lor, l-au împărţit cunoscuţilor. Acesta nu a fost un mesaj cu scop ascuns, însă specialiştii în securitate va cer să fiţi atenţi dacă vi se cere să distribuiţi un mesaj care are o adresa de net, în final.

Bogdan Botezatu , specialist în cyber security: "Trebuie să căutăm în primul rând numele victimei sau a persoanei care caută ajutor, pe internet. există un istoric. ori atunci când scamurile pornesc peste noapte, nu au nici participare legitimă, nici un website asociat. "

Cele care pot ridică suspiciuni sunt cele în care vi se cere să donaţi bani. În acest caz, este bine să verificaţi sursa, să sunaţi chiar la spital sau într-un loc în care puteţi verifică mesajul.


VIDEO PROTVPLUS.RO