Ce conditii trebuie sa indepliniti ca sa puteti dona sange. Situatiile in care medicii recomanda sa faceti acest gest
Fara dulciuri, fara grasimi, fara tutun, fara alcool! Asa suna interdictiile in caz ca vreti sa donati sange. Donarea nu este doar un gest umanitar.
O data pe an, aveti dreptul sa cereti medicului de familie o lista uzuala de analize. Prima investigatie este, invariabil, hemoleucograma. Astfel poate fi diagnosticata cea mai frecventa boala in patologia umana si care inseamna singe insuficient. Atentie, la rezultate! Anemia la virsta adulta nu presupune administrare suplimentara de fier.
Prof. dr. Daniel Coriu, sef sectie hematologie: “Nu avem voie sa dam tratament cu fier la orice tip de anemie. Anemia nu inseamna neaparat deficit de fier.”
Al doilea mare set de analize il reprezinta biochimia singelui. Functiile metabolice sunt verificate. Valoarea enzimelor hepatice, transaminazele, arata daca celulele ficatului sunt integre.
Transaminazele nu cresc doar in cazul unor afectiuni. Ci si daca sunteti extrem de obositi, daca ati mincat de curind grasimi ori daca beti alcool. Toate aceste aspecte au rol decisiv in cazul in care donati singe. Materialul biologic risca sa fie respins.
Tot asa, daca ati mancat foarte gras, cu o zi inainte de a dona, sangele nu va putea fi folosit. Va fi recoltat degeaba.
Un dulce concentrat inainte de donare va scadea glicemia donatorului dramatic. Si, cel mai probabil, voluntarul va trebui sa fie stabilizat de cadrele medicale.
Pina seara, cu apa si sucuri de fructe, veti reface cantitatea de singe donat. Plasma sanguina este formata 90% din apa si 1% saruri minerale. In doua saptamini, organismul isi va reface celelalte elemente pe care le contine sangele. Donarea nu este doar un gest nobil, facut pentru altii. Este posibila si utila pentru propriul bine, in unele cazuri.
Dr. Florinda Negu, medic primar Centrului de Transfuzie Sangvina: “De obicei se face aceasta recomandare la oamenii care au operatii programate si cele mai frecvente sunt cele in ortopedie.”
Se poate preleva o unitate de sange pe saptamana. Ultima, cu 72 de ore inainte de interventie. Sangele colectat se supune acelorasi teste de laborator ca cel provenit din donarile voluntare.