Centrul de Transfuzie Sanguina din Baia Mare, renovat cu banii stransi la un bal caritabil. Medicii spera sa atraga donatori

21-10-2016 08:49

centru donare de sange

Din dorinta de a stopa criza de sange din judetul Maramures, 25 de tineri au mobilizat o comunitate intreaga pentru a renova si a utila Centrul de Transfuzie Sanguina din Baia Mare.

Au organizat un bal caritabil unde au reusit sa adune 15 mii lei, bani pe care i-au folosit pentru a schimba mobilierul si a renova interiorul cladirii, convinsi ca un mediu mai curat si mai colorat va atrage mai multi donatori.

De la un an la altul numarul donatorilor de sange a scazut vertiginos in aproape toate orasele din tara. Si Baia Mare se confrunta cu aceeasi situatie, asa ca pentru a atrage oamenii sa vina sa doneze, mai multi tineri s-au gandit sa stranga bani si sa transforme centrul de transfuzie intr-un loc mai prietenos.

"Donator de sange, donator de zambete", este doar unul dintre mesajele care acum dau culoare peretilor din centru.

Daniel Costin, vicepresedinte Rotaract Baia Mare: "Acest centru a fost intr-o situatie destul de precara, iar noi am reusit sa-i dam culoare si sa-l improspatam pentru ca donatorii sa vina si sa doneze sange."

Daca anul trecut mai bine de sase sute de persoane donau intr-o luna lichidul vital, in acest an, cu o suta mai putini donatori trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguina din Baia Mare.

Melania Dascal, director Centrul de Transfuzie Sanguina Maramures: "La capitolul donare de sange, cererea e foarte mare, iar donatorii putini. De orice grupa e nevoie. Este speranta mea ca si conditiile mai prietenoase ii vor convinge pe donator sa vina".

Tinerii voluntari au planuri mari si vor ca pe viitor centrul de donari din Baia Mare sa asigure necesarul de sange la nivel local, iar pe termen lung sa contribuie si la nivel national.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO