Atracțiile puțin cunoscute de la mare. Cât costă experiențele inedite din aer, apă sau de pe uscat
Vacanța la mare nu înseamnă doar bălăceală și băi de soare, ci și experiențe inedite. Cum ar fi să patinezi pe plajă, să te plimbi cu avionul deasupra mării, ori să faci scufundări.
Antreprenori de pe litoral au amenajat tot felul de spații cu activități pentru cei care iubesc sporturile nautice sau vor doar să încerce ceva diferit. În funcție de ce alegeți, puteți plăti câteva sute de lei pentru o experiență.
În parcul acvatic de pe Lacul Siutghiol turiștii pot încerca, de pildă, să se dea pe apă cu placa de wakeboard.
Turist: „Este un hobby drăguț. Este un alt tip de sport, e distractiv”
Alexandra Tucan, manager parc acvatic: „Avem bărci, avem skijet-uri, avem caiace, avem stand-up paddle-uri, activități sportive. Este solicitant să știți, nu este chiar atât de ușor, dar este benefic pentru corp.”
O plimbare de 15 minute cu skijetul costă 300 de lei. Iar cine vrea să se dea cu placa de wakeboard în parc plătește 120 de lei pentru o oră.
Tot pe lac există și circuite gonflabile cu obstacole, dar și o plajă plutitoare. Accesul pentru o zi întreagă este de 120 de lei
Tânără: „Îmi place să merg pe obstacole, să învăț, mai cad din când în când, dar nu e nimic. Mă atrag sporturile de apă și îmi plac foarte mult.”
Patinaj la 30 de grade
În nordul stațiunii Mamaia, la câțiva pași de mare, turiștii patinează de la răsărit până la apus, chiar pe plajă. Patinoarul este ecologic, așa că nu există riscul să nu funcționeze când afară sunt și peste 30 de grade Celsius.
„Să stai la plajă și să și patinezi mi se pare interesant, ceva ce nu s-a mai văzut pe la noi.”
(...)
„Mi se pare o idee foarte interesantă, mai ales având marea în spatele nostru, soarele. Niciodată nu am mai patinat având soarele în cap”, spun tinerii amatori de distracție.
Cea mai nouă atracție de pe litoralul românesc costă 25 lei pentru 20 de minute, iar patinele sunt incluse în preț.
Şi explorarea adâncului este o experiență căutată de turiști, din ce în ce mai mult. Scufundările se fac în mare, la 4 metri adâncime, într-o zonă cu vietăţi marine, corali şi vestigii ale cetății Tomis. O astfel de aventură costă 220 de lei sesiunea.
Fetiță: „Mi-a plăcut cel mai tare că am văzut peștii și meduzele.”
Cozmin Brânzeanu, instructor scufundări: „O sesiune de scufundare durează două ore, scufundarea propriu-zisă 45 de minute, restul este echipare, dezechipare, briefing.”
Sunt organizate și plimbări cu avioane de mici dimensiuni, pentru cine vrea să vadă marea de la înălțime. Un zbor de 20 de minute costă 550 lei.
Ionuț Dorel Motoi, pilot: „Zburăm la 2 kilometri deasupra solului, decolăm de la Costinești, ajungem până în Mamaia, apoi ne întoarcem la Costinești sau a doua variantă de traseu, Costinești – Vama Veche.”
În unele cazuri, trebuie să faceți programare chiar și cu o lună înainte.