Spectacol gastronomic la muzeul Astra din Sibiu: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte”

×
Codul embed a fost copiat

Muzeul ASTRA din Sibiu i-a primit pe vizitatori cu un adevărat maraton gastronomic. Vizitatorii au avut ocazia să afle - de la săși, maghiari, lipoveni, ori sârbi - rețete atent păstrate

Peste 300 de meșteri, artiști, ori bucătari au animat aleile din pădure.

După o plimbare pe aleile umbrite, oamenii au fost atrași de mirosul preparatelor tradiționale. Ciaunele, cuptoarele, ori grătarele bucătarilor au amintit de poveștile bunicilor de la țară.

Tânăr: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte. Trebuie să-l încercați. E o rețetă țigănească tradițională. Doar câțiva și rețeta asta”.

Turist: „Foarte bun, gras dar așa se face în zonă. O să fug până acasă că să consum”.

Citește și
sarmale
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Turiști din străinătate: „E o experiență fantastică pentru noi să vedem amestecul acesta cultural din diferite părți ale României. Iar mirosul mâncării e tentant!”

Turist: „E foarte interesant pentru noi înțelegem cultura că fiind și mâncare și băutură, face parte din cultura oricărui neam”.

De pe grătare nu au lipsit puiul, ori peștele, în stil tradițional.

Luminița Cioabă: „Gătim pui pe sîr a la Lulica, o rețetă de la bunica Lulica. Fript pe grătar, apoi vă fi pus în mujdei cu ardei copți pe jar. Vă asigur că acest pui se mânâncă cu mâna și cu mămăliguță, atenție mare la degete că este foarte gustos”.

Cârnații de porc cu boia dulce, în stil sârbesc, au apărut și ei pe grătare.

Gheorghe Roharic: „Cârnații tradiționali de la Nădlag, minoritatea slovacă face acești cârnați și sunt făcuți din carne de porc cu boia dulce și iute, usturoi, pipere, chimen”.

Turiștii au aflat și poveștile meșterilor populari.

Turistă: „E o mare bucurie, atmosfera e plăcută, muzică din neumărate colțuri”.

Turistă: „Îmi place foarte mult, îmi palce ideea de lucru manual, tot ce se întâmplă aici e foarte atarctiv, foarte intersant”.

Alexandru Chișu, artist: „Icoana este realizată pe la mijlocul secolului 19. Țăranii din aceea perioadă în anumite icoane introduceau elemente vizuale din perioada respectivă.”

Patrimoniului imaterial din România atrage tot mai mulți curioși de toate vârstele.

Cirpian Ștefan, directorul muzeului ASTRA: „Turismul gastronomic înseamnă experiențe și încă avem resurse, cea mai importantă resursă din mediul rural este resursa umană care știe aceste rețete.”

Activitățile nu se opresc aici. Vizitatorii pot da o mână de ajutor la cositul fânului, ori afla cum se fac brânzeturile de casă.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local
Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local

Mai multe puncte gastronomice locale ar urma să fie înființate anul viitor în satele din țară, după ce, recent, parlamentarii au adoptat o lege care reglementează apariția acestor mici restaurante.

 

Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic

Un festin cu preparate locale deosebite are loc, weekendul acesta, în Ținutul Buzăului, la Berca. Tentațiile culinare sunt pentru toate gusturile: pizza cu afumături, ciorbă de babic sau deserturi din trufe recoltate din zonă.

Festivalul turcesc în București, în acest weekend. Care sunt cele mai apreciate preparate
Festivalul turcesc în București, în acest weekend. Care sunt cele mai apreciate preparate

Un adevărat festin gastronomic are loc weekendul acesta în Capitală.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.