Spectacol gastronomic la muzeul Astra din Sibiu: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte”

×
Codul embed a fost copiat

Muzeul ASTRA din Sibiu i-a primit pe vizitatori cu un adevărat maraton gastronomic. Vizitatorii au avut ocazia să afle - de la săși, maghiari, lipoveni, ori sârbi - rețete atent păstrate

Peste 300 de meșteri, artiști, ori bucătari au animat aleile din pădure.

După o plimbare pe aleile umbrite, oamenii au fost atrași de mirosul preparatelor tradiționale. Ciaunele, cuptoarele, ori grătarele bucătarilor au amintit de poveștile bunicilor de la țară.

Tânăr: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte. Trebuie să-l încercați. E o rețetă țigănească tradițională. Doar câțiva și rețeta asta”.

Turist: „Foarte bun, gras dar așa se face în zonă. O să fug până acasă că să consum”.

Citește și
sarmale
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Turiști din străinătate: „E o experiență fantastică pentru noi să vedem amestecul acesta cultural din diferite părți ale României. Iar mirosul mâncării e tentant!”

Turist: „E foarte interesant pentru noi înțelegem cultura că fiind și mâncare și băutură, face parte din cultura oricărui neam”.

De pe grătare nu au lipsit puiul, ori peștele, în stil tradițional.

Luminița Cioabă: „Gătim pui pe sîr a la Lulica, o rețetă de la bunica Lulica. Fript pe grătar, apoi vă fi pus în mujdei cu ardei copți pe jar. Vă asigur că acest pui se mânâncă cu mâna și cu mămăliguță, atenție mare la degete că este foarte gustos”.

Cârnații de porc cu boia dulce, în stil sârbesc, au apărut și ei pe grătare.

Gheorghe Roharic: „Cârnații tradiționali de la Nădlag, minoritatea slovacă face acești cârnați și sunt făcuți din carne de porc cu boia dulce și iute, usturoi, pipere, chimen”.

Turiștii au aflat și poveștile meșterilor populari.

Turistă: „E o mare bucurie, atmosfera e plăcută, muzică din neumărate colțuri”.

Turistă: „Îmi place foarte mult, îmi palce ideea de lucru manual, tot ce se întâmplă aici e foarte atarctiv, foarte intersant”.

Alexandru Chișu, artist: „Icoana este realizată pe la mijlocul secolului 19. Țăranii din aceea perioadă în anumite icoane introduceau elemente vizuale din perioada respectivă.”

Patrimoniului imaterial din România atrage tot mai mulți curioși de toate vârstele.

Cirpian Ștefan, directorul muzeului ASTRA: „Turismul gastronomic înseamnă experiențe și încă avem resurse, cea mai importantă resursă din mediul rural este resursa umană care știe aceste rețete.”

Activitățile nu se opresc aici. Vizitatorii pot da o mână de ajutor la cositul fânului, ori afla cum se fac brânzeturile de casă.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local
Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local

Mai multe puncte gastronomice locale ar urma să fie înființate anul viitor în satele din țară, după ce, recent, parlamentarii au adoptat o lege care reglementează apariția acestor mici restaurante.

 

Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic

Un festin cu preparate locale deosebite are loc, weekendul acesta, în Ținutul Buzăului, la Berca. Tentațiile culinare sunt pentru toate gusturile: pizza cu afumături, ciorbă de babic sau deserturi din trufe recoltate din zonă.

Festivalul turcesc în București, în acest weekend. Care sunt cele mai apreciate preparate
Festivalul turcesc în București, în acest weekend. Care sunt cele mai apreciate preparate

Un adevărat festin gastronomic are loc weekendul acesta în Capitală.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.