Spectacol gastronomic la muzeul Astra din Sibiu: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte”
Muzeul ASTRA din Sibiu i-a primit pe vizitatori cu un adevărat maraton gastronomic. Vizitatorii au avut ocazia să afle - de la săși, maghiari, lipoveni, ori sârbi - rețete atent păstrate
Peste 300 de meșteri, artiști, ori bucătari au animat aleile din pădure.
După o plimbare pe aleile umbrite, oamenii au fost atrași de mirosul preparatelor tradiționale. Ciaunele, cuptoarele, ori grătarele bucătarilor au amintit de poveștile bunicilor de la țară.
Tânăr: „Nu veți găși ceva asemănător în altă parte. Trebuie să-l încercați. E o rețetă țigănească tradițională. Doar câțiva și rețeta asta”.
Turist: „Foarte bun, gras dar așa se face în zonă. O să fug până acasă că să consum”.
Turiști din străinătate: „E o experiență fantastică pentru noi să vedem amestecul acesta cultural din diferite părți ale României. Iar mirosul mâncării e tentant!”
Turist: „E foarte interesant pentru noi înțelegem cultura că fiind și mâncare și băutură, face parte din cultura oricărui neam”.
De pe grătare nu au lipsit puiul, ori peștele, în stil tradițional.
Luminița Cioabă: „Gătim pui pe sîr a la Lulica, o rețetă de la bunica Lulica. Fript pe grătar, apoi vă fi pus în mujdei cu ardei copți pe jar. Vă asigur că acest pui se mânâncă cu mâna și cu mămăliguță, atenție mare la degete că este foarte gustos”.
Cârnații de porc cu boia dulce, în stil sârbesc, au apărut și ei pe grătare.
Gheorghe Roharic: „Cârnații tradiționali de la Nădlag, minoritatea slovacă face acești cârnați și sunt făcuți din carne de porc cu boia dulce și iute, usturoi, pipere, chimen”.
Turiștii au aflat și poveștile meșterilor populari.
Turistă: „E o mare bucurie, atmosfera e plăcută, muzică din neumărate colțuri”.
Turistă: „Îmi place foarte mult, îmi palce ideea de lucru manual, tot ce se întâmplă aici e foarte atarctiv, foarte intersant”.
Alexandru Chișu, artist: „Icoana este realizată pe la mijlocul secolului 19. Țăranii din aceea perioadă în anumite icoane introduceau elemente vizuale din perioada respectivă.”
Patrimoniului imaterial din România atrage tot mai mulți curioși de toate vârstele.
Cirpian Ștefan, directorul muzeului ASTRA: „Turismul gastronomic înseamnă experiențe și încă avem resurse, cea mai importantă resursă din mediul rural este resursa umană care știe aceste rețete.”
Activitățile nu se opresc aici. Vizitatorii pot da o mână de ajutor la cositul fânului, ori afla cum se fac brânzeturile de casă.