Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe puncte gastronomice locale ar urma să fie înființate anul viitor în satele din țară, după ce, recent, parlamentarii au adoptat o lege care reglementează apariția acestor mici restaurante.

 

Oricine are o bucătărie curată poate să-și deschidă o afacere locală. Mii de români au urmat cursuri gratuite și, teoretic, sunt pregătiți să își deschidă acasă propriul mini restaurant.

La Vaideeni, în Vâlcea, există un singur punct gastronomic local. Însă oricine i-a călcat pragul doamnei Elena a avut parte de o experiență culinară de neuitat.

Turist:Am fost în trecere și am văzut afară cuvântul tradițional și am zis că trebuie să mă opresc și să întreb și să gust, de ce nu”.

Eutalia Elena Sucitu, proprietar punct gastronomic local: „Sentimentul omului când vine la tine în vizită trebuie să fie ca atunci când vine acasă la părinții lui și se simte bine și vrea să mănânce acolo dintr-un ceaun o mâncare bună”.

Citește și
parcul Moghioroș
Târgul din parcul Moghioroș și-a deschis porțile. Își așteaptă clienții cu mâncare tradițională și decorațiuni de Crăciun
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

În nordul județului Gorj există un singur astfel de punct gatronomic, dar autoritățile își propun să schimbe acest lucru.

Iulian Popescu, prefect de Gorj: „Avem un plan ca măcar în fiecare localitate din nordul județului să avem cinci puncte gastronomice locale”.

Cu doar câteva documente depuse la Direcția Sanitară Veterinară, oricine îndeplinește condițiile minime poate să își deschidă un restaurant tradițional.

Cristian Șorop, investitor local (fost concurent MasterChef): „Am făcut un proiect cu un arhitect, un hambar în care să se desfășoare tot ce ține de servirea mesei și să vedem dacă vom găsi o finanțare”.

Maria Spinciu, proprietară pensiune: „Eu am lucrat în trei țări străine - Franța, Italia, Spania. M-am întors în țara mea cu acest gând să duc mai departe tradiția românească”.

Marinela Strâmbulescu, consultant financiar: „Putem să funcționăm și ca persoană fizică, cu aceste puncte gastronomice locale, dar și ca PFA, II, IF sau chiar SRL. Nu este complicat. Vine cu o relaxare în zona de procesare alimentară”.

6.000 de oameni au urmat, în ultimii ani, cursuri gratuite la Agenția Națională a Zonei Montane, ca să-și poată deschide un mini-restaurant.

Veronica Baciu, director Agenția Națională a Zonei Montane: „Având în vedere că în perioada următoare vor exista și fonduri pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale considerăm că interesul va fi și mai mare".

În ultimii doi ani, în România s-au înființat 300 de puncte gastronomice locale, dar multe dintre ele există doar pe hârtie și nu sunt, cel puțin deocamdată, complet funcționale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
VIDEO. Un nou fel de mâncare, ”street food”, devine tot mai popular în China: cuburile de gheață preparate la grătar
VIDEO. Un nou fel de mâncare, ”street food”, devine tot mai popular în China: cuburile de gheață preparate la grătar

Cuburile de gheață la grătar au ajuns o mâncare de stradă foarte populară în China, susțin cei de la South China Morning Post, care au publicat și o înregistrare video cu acest obicei neobișnuit.

Târgul din parcul Moghioroș și-a deschis porțile. Își așteaptă clienții cu mâncare tradițională și decorațiuni de Crăciun
Târgul din parcul Moghioroș și-a deschis porțile. Își așteaptă clienții cu mâncare tradițională și decorațiuni de Crăciun

Începe marea așteptare. A lui Moș Crăciun, desigur! Târgurile de sărbători își deschid porțile și în Capitală, iar cel din Sectorul 6 este cel care a dat tonul anul acesta! Joi seară a primit primii oaspeți.

Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”

Al patrulea grup de ostatici israelieni - format din nouă copii și două femei - a fost eliberat luni noapte de gruparea Hamas.  

Primul cap căzut la Academia de Poliție, după ce studenții au primit mâncare cu viermi și s-au îmbolnăvit de enterocolită
Primul cap căzut la Academia de Poliție, după ce studenții au primit mâncare cu viermi și s-au îmbolnăvit de enterocolită

Un general de brigada al Jandarmeriei noul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Numirea sa a fost anunțată la mică distanță, după ce studenții au fost trimiși acasă din cauza condițiilor din cămine.

Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români
Bucătarii renunță la pizza și burgeri pentru a găti mâncare tradițională de 1 Decembrie, pentru români

De 1 Decembrie, românii vor găti sute de mii de porţii de ciolan cu fasole, o mâncare considerată marcă a Zilei Naţionale.

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.